Ékes templomok

2020.04.28. 13:04

Egy napon két toronysisak is megújult Létavértesen

A vértesi református templom és a nagylétai görögkatolikus kistemplom ékét emelték a helyére.

Fotó: Turóczi Barnabás

Igen rövid idő alatt beemelték a Vértesi Református Egyházközség Kassai utcai temploma tornyára a földön elkészült toronysisakot. A gondos előkészítő munkának köszönhetően április 24-én alig tíz perc kellett, hogy daruval végleges helyére kerüljön a kakas csúcsdísszel ékesített szerkezet.

Ugyanezen a napon került a helyére a város görögkatolikus kistemplomának csúcsdísze. Szimicsku Ferenc esperes szervezőmunkáját követően április 21-én megkezdték a toronysisak helyreállítását. Ebben egy daru és alpinisták működtek közre.

A vihar és a torony

A múlt év novemberétől, amikor a református templomról leemelték a villám sújtotta sérült toronysisakot, hónapokon át a vértesi településrésznek is volt „csonka tornya”. A félkörös apszisú templomot 1862-ben adták át. Jelenleg a külső- és belső felújítását végzik, s ennek részeként került sor a fióktornyokkal díszített műemlék jellegű templom legmagasabb ékességének cseréjére, remények szerint dacolva egy újabb száz év megpróbáltatásaival. A gömbben található a mai, XXI. századi elöljárók, nagytiszteletű Rozsnyai István lelkész, a presbitérium és a hívek jövő generációnak szóló üzenete.

A Nagylétai Görögkatolikus Egyházközséghez tartozó Kossuth utca 29. szám alatti templom 1852-1854 között épült, és 1854. augusztus 14-én „Szűz Mária elhunyta és mennybemenetele tiszteletére„ áldották meg. 2019. június 27-én emlékezetes vihar söpört végig a településen. Fákat döntött ki, villanyvezetékeket szaggatott meg. Ekkor tört le a görögkatolikus kistemplom csúcsdísze, amelyet az eset után röviddel leemeltek.

Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában