maszkokat varrtak

2020.04.26. 17:45

Édesanyák fogtak össze egy jó célért

Az egészségügyi dolgozók munkáját köszönik meg a nemes kezdeményezéssel.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– 2018. február 16-án született meg a kislányom, Zoé, koraszülöttként, mindössze 780 grammal a debreceni klinikán. Csaknem hat hónapig feküdtünk a kórházban, s ez idő alatt nagyon sok segítséget kaptunk az ott dolgozó orvosoktól és nővérektől – szakmailag és lelkileg egyaránt. Ezért is jutott eszembe, hogy a mostani rendkívül nehéz helyzetben, amit a koronavírus-járvány okozott, mi hogyan tudnánk őket segíteni abban, hogy minél nagyobb biztonságban tudják végezni a napi tennivalóikat – mondta el a Naplónak Ivanek-Nagy Enikő debreceni édesanya, aki ezzel a gondolatával nemes kezdeményezést indított útjára, hogy segíthessen a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neonatológia Tanszék Koraszülött Intenzív Osztályon és az Újszülött Osztályon dolgozóknak.

Fotó: Ivanek-Nagy Enikő magánarchívuma

Enikő az egyik nővértől megtudta, szívesen fogadnának védőfelszereléseket, illetve maszkokat. – Akkor létrehoztam a Facebookon egy zárt csoportot, amibe meghívtam azokat az anyukákat, akikkel együtt feküdtem bent a kórházban töltött fél év alatt. Ez akkor 27 édesanyát jelentett, ma pedig már több mint 150-en csatlakoztak hozzánk – idézte fel a kezdeteket.

Együtt a bajban is

A koraszülött babákat nevelő édesanyák pedig teljes oda­adással nekiláttak a maszkok varrásához, melyeket lefertőtlenítve, vasalva juttattak el Enikőhöz. Akadt, aki kávéval, üdítővel, süteményekkel kedveskedett, volt, aki tartós élelmiszert küldött, illetve egy vállalkozó negyven méter anyagot ajánlott fel alapanyagként, továbbá egy másik helyről plexiből készült maszkokat is adományoztak.

– Április elején adtunk át egy nagyobb adományt a klinika dolgozóinak. Szerencsére olyan sok maszk készült, hogy az egész szülészetet el tudtuk látni. Illetve fontos kiemelni, hogy egy munkaruházatot gyártó debreceni cég is csatlakozott hozzánk, mely a technikai személyzet védőfelszerelését is biztosította. Jelenleg abban kérték a kórházi dolgozók a segítségünket, amit továbbítottam az anyukáknak, hogy az inkubátorba szükséges takarókat, illetve levarrott, steril anyagokat készítsenek. Ezek előállítása zajlik most, és a tervek szerint jövő héten juttatjuk el az egészségügyi dolgozókhoz – részletezte Enikő, akit arról is kérdeztünk, milyen érzés töltötte el, hogy ilyen sokan összefogtak egy jó célért.

– Nagyon-nagyon jó érzés, hogy ilyen összefogás jött létre. Mindig is hittem abban, hogy akkor lehet megtudni igazán, kire lehet számítani, amikor baj van. Azok az anyukák is itt vannak köztünk, akik napi küzdelmet folytatnak, és a gyógytorna, illetve egyéb más elfoglaltságok mellett is időt és energiát szánnak minderre. Ez nekünk, koraszülött gyermekeket nevelő édesanyáknak hatalmas összetartozást jelent – mondta végül Enikő, hozzátéve, továbbra is segítik az egészségügyi dolgozókat, akiknek a közeljövőben énekelnek is majd, természetesen közösen, gyermekeikkel a karjaikban.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában