koronavírus

2020.04.15. 07:31

A szabályokat betartva a kutyasétáltatás sem probléma

Számunkra, illetve az állatok számára a legjobb: elővigyázatosnak maradni.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A kijárási korlátozás életbe lépése nemcsak az emberek mindennapjait „borította fel”, hanem a négylábúak jól megszokott életmódjába is bekövetkeztek változások. A jelenlegi helyzetben a gazdik sokkal többet vannak otthon, az eddigieknél nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni az állat gondoskodására, esetleges ápolására. Azonban a kijárási korlátozás, és az óvintézkedések végett a gazdiknak jobban oda kell figyelniük, amikor kedvencüket sétálni, játszani viszik a szabadba.

Nyilván azok kedvezőbb helyzetben vannak, akik kertes házban élnek, a család kedvence így több időt tölthet a szabadban, viszont sokan élnek olyan lakásban, ahol még erkély sincs, ezért felkerestük Bisteyné Magdolnát, a Pacsi Kutyamenhely alapítvány önkéntesét, ismertessen néhány tanácsot a Napló olvasóinak: milyen óvintézkedéseket szükséges betartani kutyasétáltatás közben? Melyek azok a szabadtéri helyek, amelyeket jobb elkerülni, ha egészségügyi sétára indulunk kedvencünkkel?

Fotó: Bisteyné Magdolna magánarchívuma

Kevesebb érintkezés

– Néhány szabály betartása mellett természetesen elvihetjük a kutyákat sétálni, azonban ilyenkor is törekedjünk arra, hogy betartsuk a néhány méter távolságot embertársainktól. Próbáljunk olyan helyre menni kedvenceinkkel, ahol nem érintkezünk, találkozunk sok emberrel: erdős részen, legelőkön, városszéleken – hangsúlyozta.

„Ne menjünk most kutyafuttatókba, parkokba, mindenképp kerüljük a tömeget, ugyanúgy használjunk kesztyűt, maszkot séta közben is.”

– Az eddigi információim szerint a négylábúak nem fertőződhetnek meg koronavírussal, viszont sétáltatás közben ügyelni kell rá, hogy ne hemperegjenek mindenhol a fűben, hiszen fő az elővigyázatosság. Sajnos bár lehet egy-egy eldobott használt papír zsebkendő, melyről a vírusok, baktériumok „megragadhatnak, megtapadhatnak” a kedvenc szőrén, így a gazdik, családtagok jobban ki lesznek téve a megbetegedéseknek. Amint hazaértünk mossuk át az állat mancsait szappanos vízzel, illetve töröljük át a szőrét is, mindenképp fertőtlenítsünk. Ha nem muszáj, akkor ne hagyjuk el az otthonunkat, sokaknak van otthon kert, udvar, ahol a négylábú ugyanúgy tud mozogni – mondta.

Bajba jutott négylábú

Az állatvédő fontosnak tartja, hogy a helyi menhelyek felkészüljenek a „legrosszabbakra”, hiszen számtalan olyan ember tart otthon állatot, aki fokozottabban ki van téve a fertőzésveszélynek, a magára hagyott állatot pedig el kell látni.

– Nyilvánvalóan a menhelyek sem tudnak minden állatot befogadni, mivel náluk is véges a létszám, ezért is látom szükségét annak, hogy a rokonok, szomszédok addig ügyeljenek az állatra, aki teheti próbálja meg ellátni a bajba jutott négylábút. Változó, hogy a menhelyek hogyan, és hány kutyát tudnak befogadni, arra is ügyelni kell, hogy vannak olyan ebek, amelyeket karanténba kell helyezni, a jobb egészségnek örvendező állatokkal nem szabad összeengedni őket – hívta fel a figyelmet.

„Gondozók, szomszédok szoktak szólni a menhelyen dolgozóknak, ha esetleg azt tapasztalják, hogy egy-egy háznál nincs megfelelően gondozva a család kedvence, erre jelenleg és a jövőben is nagy szükségünk lesz.”

Bisteyné Magdolna elmondta, jelenleg sokkal kevesebb a kóbor állat, mint az előző hónapokban, nyilván ez azért van, mert sokkal többen tartózkodnak otthon, nem nyitogatják a kaput, így az állatnak kevesebb esélye van arra, hogy kiszökjön, elkóboroljon. Az állatvédő szerint azt kell tennünk, ami számunkra, illetve az állatok számára a legjobb: elővigyázatosnak maradni!

Nagy Emese

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában