a víz napja

2020.03.22. 07:00

Tévhit, hogy Földünkön sok az ivóvíz

Március 22-én a legértékesebb kincsünket, erőforrásunkat, a vizet ünnepeljük.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az idei víz világnapján, a koronavírus-járvány idején talán még fontosabb megállni egy pillanatra és eltöprengeni azon, miért szentelünk a víznek világnapot.

Tiszta vízhez jutni minden embernek joga van. Az ENSZ azt tűzte ki céljául, hogy 2030-ra mindenki számára legyen biztosított az ivóvízhez való hozzáférés. Magyarország e tekintetben igen jól áll. Csak a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV), a megye egyik vízszolgáltatója – más megyéket is beleszámítva – 703 ezer embernek biztosít ivóvizet! Legtöbbünk számára természetes, hogy ha otthon megnyitjuk a csapot, abból tiszta, biztonságos, iható víz folyik. De vajon tudjuk-e, honnan „jön” a víz, és mi mindenen megy keresztül, mire poharunkba töltjük?

Tele van ásványi anyagokkal

A szolgáltatott ivóvíz jórészt felszín alatti, védett vízzáró rétegből származik, a vizet a kitermelés után korszerű vízkezelő technikával minden esetben megtisztítják. Jellemzően kémiai beavatkozással vagy szűréssel távolítják el, közömbösítik azokat az anyagokat, amelyek túllépik a törvényben szabályozott határértéket. A víz úgynevezett vízműkutak segítségével érkezik a felszínre – a TRV 584 darab víztermelő kutat üzemeltet.

A víz mélyről és biztonságos helyről érkezik a felszínre, modern korunk szennyeződései nem érhetik el, ráadásul elég régen szivárogtak le a mélybe, akkor, amikor még nyoma sem volt az emberiség környezetszennyező tevékenységének.

Éppen emiatt nem lehetnek az innen származó vizek szennyezettek, hormon- vagy gyógyszerszármazék-tartalmúak. Ellenben tele vannak értékes ásványi anyagokkal!

A kitermelt nyers víz nagy része ásványianyag-tartalmát tekintve bármelyik palackozott ásványvízzel felvehetné a versenyt. Csakhogy a nyers­ vizet – ahogy már említettük – előbb meg kell tisztítani, az EU ugyanis rendkívül szigorú követelményeket támaszt a vízszolgáltatók, így a TRV felé is. Mindenekelőtt ventilátorokkal gáztalanítják a vizet, majd szűrőtartályok segítségével kivonják belőle a vas- és mangántartalmat. Itt, ekkor történik egy olyan folyamat is, ami határérték alatt tartja a hálózatra kiadott víz nitrit- és nitráttartalmát.

Az ország ivóvíz-bázisainak egy része természetes eredetű arzént tartalmaz, ez hozzátartozik a Kárpát-medence geológiai adottságaihoz.

Ugye tudják: az arzén kis mértékben gyógyszer, és csak nagy adagban méreg? Ahol több az arzén mennyisége, ott a település vízművénél az arzénmentesítést is elvégzik.

A vizet nagyon szigorúan ellenőrzik. A TRV akkreditált laboratóriuma havonta, a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya pedig negyedévente végez vizsgálatot szúrópróbaszerűen. Ha véletlenül határérték-túllépést tapasztalnak, azonnal intézkedni kell. Ilyen nagyon-nagyon ritkán fordul elő.

Mátyás király is ezt itta

A TRV tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy mindig, minden körülmények között egészséges víz folyjék a csapokból. Munkájukat azonban önök, olvasók is segíthetik felelős magatartással, környezetük tisztaságának megőrzésével, helyes csatornahasználattal. Soha ne öntsenek a vécébe például permetszert, mérget, gyógyszert, festéket, hígítót és benzint! Ezek elpusztítják a tisztítást végző szervezeteket, károsítják a befogadó vizek élővilágát. A használt étolajat is inkább a gyűjtőpontokon adják le! Egyetlen csepp étolaj több száz liter vizet is képes elszennyezni?

Tévhit, hogy a Földön sok fogyasztható víz van! Ha egyetlen cseppbe gyűjtenénk a Föld teljes vízkészletét, a csepp valóban hatalmas: 1400 kilométer átmérőjű volna.Az iható vizeink mennyisége viszont eltörpül e mellett: az édesvízcsepp mindössze 42 kilométer átmérőjű lehetne.

Amikor egy pohár finom teát kortyolgatnak, jusson eszükbe: a víz, amiből a teájuk készült, egykor esőként csordogált le egy T.-rex nyakán. Később Julius Caesar, Mátyás király, Kossuth Lajos is ebből a vízből kortyolgatott. Földünk ugyanis zárt rendszerű: a víz, ami évmilliókkal ezelőtt is jelen volt bolygónkon, nagyrészt ma is itt van. Eddig megőriztük, vigyázzunk rá a jövőben is!

Járványban is biztonságos

A vízművek és szennyvíztisztító telepek védett, zárt területek. Ide idegenek nem léphetnek be. Az ott dolgozó pár ember (kisebb telepeken csak egyetlen munkatársról van szó) szigorú és rendszeres orvosi vizsgálaton esik át, ráadásul jelenleg „elszigetelten” végzik munkájukat. Azaz a lehető legkevesebb emberrel találkoznak nemcsak munkájuk során, hanem munkaidőn túl is. „Útközben” sem szennyeződhet az ivóvíz a csövekben, azok ugyanis nyomás alatt vannak. A víz csak kifelé tud áramlani, befelé viszont semmi nem juthat be a vízbe.

Mindezek mellett klóralapú fertőtlenítőt is adagolnak a vízhez, amelynek jelenléte még a legtávolabbi szolgáltatási ponton is kimutatható.

Joó Zsuzsanna

Érdekességek az ivóvízről, a vízvezetékekről

  • Hajdú-Bihar megyében 2,5 millió köbméter öntözővizet értékesített tavaly a TRV. Ennyi vízzel 12,5 millió darab fürdőkádat lehetne megtölteni.
  • A TRV 5000 kilométer hosszú csőhálózaton juttatja el az ivóvizet a lakossághoz. Ez a hossz a Föld átmérőjének (12 742 km) csaknem 40 százaléka!
  • A talpunk alatt 4255 km hosszú TRV-s szennyvízhálózat fut. Ez éppen Debrecen–Karacsi (Pakisztán) távolsága.
  • A Társaság 42 millió köbméter ivóvizet termel ki évente a kutakból. Ez a Balaton vízmennyiségének közel 2,3 százaléka.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában