nincsenek elkeseredve

2020.03.21. 12:19

Örülnek az együtt töltött időnek a karanténban lévő család tagjai

Élvezik a zárt kapun belül a közös programokat, és bíznak abban, hamar vége lesz ennek az időszaknak.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Munkahelyükről, egy tiroli településről érkeztek haza Körösszegapátiba annak a családnak a tagjai, akik karanténba kerültek lakóhelyükön. Lakásuk kapujára kifüggesztették a piros figyelmeztető felírást is, amely ezt jelzi.

Évekkel ezelőtt költözött Körösszegapátiba Vasilescu Tímea férjével Györggyel és lányukkal Antoniával. A szülők külföldön vállaltak munkát, gyermekük itt járt iskolába. A településen élnek a nagyszülők is. A népes család jól érzi magát Köröszegapátiban. Most, hogy Tímea és György kényszerpihenőn van, Antonia lányuk is csatlakozott hozzájuk. Ő az idős nagyszülőknél lakott, de a szüleivel szeretett volna maradni, ezért önként vállalta a karantént.

Fotó: A család magánarchívuma

Finomakat főznek, olvasnak

A feleség és férj elmesélte történetüket. Mint mondták, ahol március közepéig dolgoztak, nem tudtak vírusos megbetegedésről, még a környéken sem volt híre. Fertőző beteggel nem volt kapcsolatuk. Nekik egy igen egyszerű ok miatt kellett haza jönni: kocsijuknak magyar rendszáma van, és itt kell műszaki vizsgáztatni. Ismerték a magyar viszonyokat, hiszen kint is tájékozódtak a helyzetről. Az országhatárnál a hivatalos szervek kérdésére elmondták honnan jönnek, mérték a testhőmérsékletüket, nem találtak semmi problémát.

Adataikat felírták, de mivel lezárt területről érkeztek, már az országhatáron megmondták nekik, hogy karanténba kell menniük. Még el sem hagyták az országhatárt, már jött a telefonhívás falujuk egészségügyi dolgozójától, és elmondta nekik mi lesz a teendőjük, ha Körösszegapátiba érnek. A karanténra felhívó táblát kifüggesztették a kapujukra. Nem engedhetnek be senkit. A napi élethez szükséges dolgokat a család többi tagja szerzi be számukra. Nem szenvednek semmiben hiányt. A polgármester is támogatásáról biztosította őket. A család a hatóság intézkedéséit természetesnek vette. Ők is az emberek egészségét, az egészséges életet tartják a legfontosabbnak, betartják mindazt, amit elvárnak tőlük.

Nem panaszkodnak. A család most végre együtt van, mindent bepótolnak, amit eddig elmulasztottak a lakásban, a kertben. Van munkájuk elég sok. Az eddigi ruhák mosása, fertőtlenítése, a nők feladata. A kert rendbetétele a nyíló tavaszban a György munkája. Finomakat főznek, mert távol Magyarországtól nem mindig a magyar szájíz szerint készítik az ételeket. Van idejük olvasni is.

A településen élő közeli családtagokkal, de a távoli ismerősökkel is telefonon, interneten tartják a kapcsolatot. A rendőrség minden nap ellenőrzi őket, hogy a lakásukban tartózkodnak-e. A kéthetes karantén letelte után egy hétig még itthon marad a házaspár, majd visszamennek külföldre dolgozni. Remélik, hogy hamarosan vége lesz a sok kellemetlenségnek, és az emberek szabadon járhatnak az országok között, mint ahogy régen volt.

Vmirjáncki József

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában