járvány

2020.03.24. 07:20

Optimizmussal vészelik át a karantént

Körülöleli az olasz virtus a volt debreceni diáklányt a bezártság idején.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Percekig tartó tapssal, közös énekléssel és bulizással próbálják egymást jobb kedvre bírni az olasz állampolgárok bezártságuk kezdete óta. A Debreceni Egyetem volt hallgatója, Rita Zilio közel két éve él Padovában olasz férjével. A zenés karantén hangulatáról készséggel nyilatkozott a Naplónak. – Lombardia tartománnyal és több más megyével együtt, március 8-án Padova is bekerült a piros zónába. Majd rá egy napra már az ország egész területe piros zóna alatt volt, ezzel jelezve, hogy a helyzet komolyabb, mint amire korábban számítottunk. Attól a pillanattól kezdve teljes karantén alatt vagyunk – emlékezett vissza Rita a kezdetekre. A fiatal lány egy ismert videós portálon több videót is közzétett a mediterrán országban egyre csak súlyosbodó helyzetről és a kormány által hozott szigorításokról.

Pár nap csend volt csak

– A flash mobok a karantén bejelentése után öt nappal, március 13-án kezdődtek. Aznap este hatkor az emberek kimentek az erkélyükre, kertjükbe és hangszereken kezdtek játszani, énekeltek is. Nagyon sokan csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez Olaszország szerte. Azóta minden nap, ugyanabban az időpontban az olaszok zenével biztatják egymást a bezártság alatt – fejtette ki Rita, akitől azt is megtudtuk, az zene nem az egyetlen módja a hangulat befolyásolásának. A második típusú flash mob az „egy perces néma taps”, amelyet először március 14-én délben tartottak meg az olaszok. Valamennyien kimentek az erkélyükre és hangos tapssal köszönték meg az egészségügyi dolgozónak fáradságos, kitartó munkájukat. – A harmadik fajta a taps utáni nap este volt, kilenc órakor. Egész Olaszország fénybe borult, ugyanis a telefonunk zseblámpáival egy percig az ég felé világítottunk, ezzel jelezve: itt vagyunk, élünk, összetartunk, együtt erősek vagyunk és kilábalunk ebből a krízishelyzetből is – mesélte a volt debreceni diák, akitől azt is megtudhattuk, férjével ők is aktívan részt vettek ezekben a kezdeményezésekben. Jó érzéssel tölti el őket, hogy tudják, nincsenek egyedül ebben a helyzetben.

Nem tudják, mikor lesz vége

Egyetemi évei alatt Rita már hozzászokott, hogy több mint száz kilométerre lakott a családjától. Majdnem két esztendeje ez a távolság a nyolcszorosára nőtt. – Mióta kint élek hol én látogattam haza, hol ők jöttek ki hozzánk néhány napra. Február elején volt néhány szabad napom. Úgy gondoltam, ezt a kis időt arra használom, hogy meglátogassam őket. Mivel akkor még kezdetleges volt a járvány Olaszországban, repülővel utaztam Magyarországra, hogy néhány napot eltölthessek szüleimmel és a bátyámmal – részletezte a lány. Nem tudják, mikor találkozhatnak újra, hiszen jelenleg Olaszországban eddig soha nem látott intézkedéseket hoznak a járvány terjedésének gyorsasága miatt. – A kijárási tilalom mellett egész Olaszországban leállítottak minden olyan termelői tevékenységet, ami nem nélkülözhetetlen a lakosság ellátásához. Az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták és bankok korlátozott nyitvatartással működhetnek. Az iskolák előreláthatólag május elejéig zárva lesznek, de egyes feltételezések szerint csak az új tanév kezdetére nyitnak majd ki. Minden településén végighalad az Országos Katasztrófavédelem autója, hangosbemondón figyelmeztetve az embereket, hogy mindenki maradjon otthon. Napról napra értesülünk az újabb fejleményekről és bevezetett intézkedésekről, melyeket a fertőzött betegek aránya és a halálos áldozatok száma határoz meg – tájékoztatta a Naplót Rita.

Felemelő ez a pozitivizmus

Beszélgetésünk során az is kiderült, Rita szerint kifejezetten sokat számít az olaszok mentalitása, hiszen ők szinte minden rosszban csak a pozitívat látják. Ennek köszönhető tehát hogy még ebben a kivételesen embert próbáló helyzetben is képesek az összefogásra és együtt próbálják a mindennapjaikat szórakoztatóvá és szebbé varázsolni. – És ezt nem csak úgy mondják, hanem tényleg meggyőződésük, hogy úgy is lesz, szerintem ez a kulcsa mindennek. Amióta itt élek, nem láttam még szomorkodó, a problémáin bánkódó olaszt. Hihetetlen, hogy mennyi energiával és milyen pozitivitással képesek továbblendülni a legnagyobb akadályokon is – osztotta meg gondolatait a fiatal lány, aki továbbra is elszigetelten, biztonságban éli mindennapjait férjével, és azt mondja, egyetlen előnye van a karanténnak: végre van idejük egymásra.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában