különböző intézkedések

2020.03.12. 11:41

Online közvetítéssel is készülnek a hívek számára a templomok

A veszélyhelyzetre tekintettel az egyházak minden tőlük telhetőt megtesznek a hívek egészségének érdekében.

Fotó: Matey István, archívum

Az Operatív Törzs tájékoztatóján elhangzott miniszteri bejelentés szerint a kormány március 11-én, szerdán délután rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus további terjedésének megakadályozására. Ezzel kapcsolatban a Magyar Kurír kérdésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága válaszolt.

Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben követjük a hatósági előírásokat, amelyeket intézményeink közvetlenül is megkapnak. A kormánydöntésben szereplő száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartásának tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is.

Jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és óvatosan kell eljárni. Aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, mielőtt közösségbe megy.

A nagyobb létszámú rendezvényeink esetében az arra illetékesek eseti döntést fognak hozni. Adott esetben készülünk online közvetítésekkel is – tájékoztat honlapján az MKPK.

A Szent Anna-székesegyházban plusz egy szentmise alkalmat beiktatnak, így a már megszokott időben a délelőtti négy szentmise és az esti 18-kor kezdődő szentmisék között délután 16.30-kor is lesz egy alkalom.

Összhangban a kötelező intézkedésekkel a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége felhívásban kéri, hogy ahol 100 főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat. Az istentiszteletek között legalább fél órás szellőztetési szünetet kell tartani. Kérik, hogy járjanak el szabály szerint, és száz főnél többen ne tartózkodjanak az istentisztelet helyszínén. A rendelet március 12-től visszavonásig érvényes.

A rendelet felhívja a figyelmet arra, hogy a Európa Rádió minden vasárnap délelőtt tizenegy órakor közvetít református istentiszteletet, amelyet este nyolc órakor megismétel, Debrecenben és Nyíregyházán délután három órakor is hallgatható istentisztelet közvetítés. A református rádió adása interneten is követhető.

Az élő közvetítések linkjeit keresse a www.reformatus.hu címen és a Tiszántúli Református Egyházkerület Facebook-oldalán. – A járvány terjedésének megállításáért és a már megbetegedettekért, orvosokért és kutatókért imádságra buzdítunk olvasható a tájékoztatóban.

Az egyházközségek rendje különböző lesz

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközségben a reggel 8 órakor kezdődő istentisztelet a szokott rend szerint, a Nagytemplom Imatermében lesz megtartva. A délelőtt 10 órakor kezdődő istentisztelet résztvevőinek száma rendszerint meghaladja a Kormány által meghatározott létszámot, ezért az alábbi módosítások lépnek életbe: a templomtérbe kizárólag a jobb oldali (villamossín felőli) ajtón keresztül lehet belépni, valamint a templomtér bejáratánál az istentiszteletre érkezőket számolják, és a templomtérben az első 100 fő tartózkodhat.

A Nagytemplom méretét figyelembe véve az egyházkerület azt javasolja a templomtérben tartózkodóknak, hogy mindhárom hajót vegyék igénybe, egymás között az egy-másfél méteres távolságot lehetőség szerint megtartva. – Amint a templomtérben tartózkodó gyülekezeti tagok száma elérte a 100 főt, további 40 fő külön helyiségben, az Imateremben foglalhat helyet. Számukra az istentiszteletet élőben, kivetítőn keresztül közvetítjük – olvasható a közleményben.

Az Imaterem használatba vételének okán a Tizenévesek alkalma március 15-én délelőtt 10 órától elmarad. Arra biztatjuk a fiatalokat, hogy helyette vegyenek részt a 18 órakor kezdődő istentiszteleten.

Óva intik az időseket

– Arra kérjük az idős és/vagy beteg gyülekezeti tagokat, hogy a veszélyeztetés elkerülése érdekében az istentiszteleteket online közvetítés formájában követhetik a Nagytemplom honlapján keresztül – áll a felhívásban.

A 18 órakor kezdődő istentiszteletet hagyományos rend szerint, a Debreceni Református Nagytemplom templomterében tartják, viszont az alkalmat követő teaház elmarad.

A Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközség vasárnaponként egymást követően két alkalommal tart istentiszteletet: az elsőt 10 órai, a másodikat pedig 11.30 órai kezdettel.

– Tisztelettel javasoljuk és kérjük, hogy az ABC szerint A-tól K-val bezárólag kezdődő vezetéknevű testvérek a délelőtt 10 órakor kezdődő istentiszteletet látogassák, az L-től ZS-vel bezárólag kezdődő vezetéknevűek pedig a 11.30 órakor kezdődő alkalmat. Így jó reménység szerint el tudjuk kerülni azt a kellemetlen helyzetet, hogy a 100 fős létszám meg nem haladása végett bárkinek is azt kelljen mondani, hogy nem vehet részt az adott istentiszteleten – szól a felhívás.

A Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség istentiszteletein óvatosságból a kézfogásos üdvözlést átmenetileg felfüggeszi, kiscsoportos alkalmait a kialakult rend szerint megtartják.

A Debrecen-Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség alkalmai is megváltoztak.

Ezek szerint március 15-én 10 órakor a Kistemplomban és a Kistemplom gyülekezeti termében párhuzamosan lesz két külön istentisztelet. Március 22-étől minden vasárnap 8.30-kor és 10 órakor lesz istentisztelet a Kistemplomban. A március hónap végi úrvacsora most elmarad, igehirdetéses istentisztelet lesz.

HBN

A koronavírussal kapcsolatos egyéb írásainkat ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában