vészhelyzet

2020.03.22. 19:21

Ha patkánymérget evett a kedvencünk…

Közterületen szétszórt rágcsálóirtó miatt került veszélybe egy gazdi kedvence.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Közismert tévhit, hogy a rágcsálóknak szánt mérgekre azoknak keserű íze és jellegzetes szaga miatt házi kedvenceink nem fanyalodnak rá. Sajnos számos állattartóval előfordulhat, hogy kutyájuk, macskájuk (leginkább az előbbi) szemük láttára vagy esetleg tudtuk nélkül belekóstol a veszélyes szerbe. Egy olvasónk hasonló esetet jelentett a Naplónak, így utánajártunk, mi a teendő, ha már megtörtént a baj, vagy fennáll az eset gyanúja. Dr. Krizsán János állatorvos mondta el szakértői véleményét.

Nem vette észre

– Hallomásból tudtuk, hogy a Széchenyi utcán valaki közterületen, a fűben patkánymérget szórt szét. Később jártunk csak arra, és figyeltünk, hogy a kutyák nehogy megegyenek bármi ilyesmit, mégis megtörtént a baj – osztotta meg velünk szomorúan Lévai Angéla, akinek kis testű kutyusa, Pepe belenyalt a méregbe. Mivel a hölgy az esetet nem látta, és előfordul, hogy a szer első tünetei csak a fogyasztás után pár nappal jelentkeznek, a séta után hazatérve még nem sejtette: nagy baj van. A kiskutya egy pénteki sétáltatás alkalmával érintkezett az elszórt rágcsálóirtóval, és két nap elteltével belső vérzés jelentkezett nála. Azonnal kórházba vitték, s ott dr. Krizsán János elvégezte a szükséges beavatkozást és infúziós kezelést, majd Pepét hazaengedték estére. A következő napokban azonban súlyosbodott a kutyus állapota, így kénytelen volt egy hetet kórházban tölteni. – Három kutyám van, imádom őket. Az egyikük nagyon hősies volt, ő adott Pepének vért – nyilatkozta a fiatal hölgy. Később azt is elmondta: kiskutyája március elején újra kórháza került, és kiderült, sürgősen meg kell műteni, kiveszik a gyomra sérült részét.

Azonnal cselekedni kell

– A patkányméreg rendkívül veszélyes, súlyos véralvadási zavart okoz, tehát vérzékenységgel vagy vérzéssel járhat, és ha már a klinikai tüneteket látjuk (általában 8-72 órával a felvétel után), akkor sokszor késő bármit is tenni, csak az azonnali vér­átömlesztéssel lehet esélyt adni az állatnak – tájékoztatta a Naplót dr. Krizsán János. Arra is felhívta a figyelmünket: amennyiben még nincs tünete a kutyának, de tudjuk vagy sejtjük, hogy esetleg megette a mérget, akkor mihamarabb meg kell hánytatni, hogy ezáltal minél kevésbé szívódjon fel a méreg a szervezetében. A tévhittel ellentétben ebben az esetben hiába itatjuk az állatot tejjel, az nem segít. Sok internetes fórumon olvashatunk viszont a K1-vitaminról, ami valóban hatásos ellenszere ennek a rágcsálóirtónak, így azt mindenképp adhatjuk kedvencünknek, miután megtörtént az állat hánytatása. Bizonyos újfajta patkánymérgeken fel is van tüntetve az ellenszer, érdemes a csomagolást is elvinni az állatorvoshoz, ha van rá lehetőség. Amennyiben a súlyos vérzésből felépül a kutya, és a szervei nem károsodnak, teljes regenerálódás is várható. Ehhez azonban a legfontosabb a tünetek kialakulásának megelőzése, mihamarabb állatorvoshoz kell tehát fordulni.

BD

Célzott, gyors kezelés

Sajnálatos módon ennél a betegségnél a házi praktikák nem segítenek, gyorsan kell célzott kezelést, illetve szükség esetén vérátömlesztést végezni, hogy minél jobb eséllyel felépüljön kedvencünk. Ne próbáljuk tehát például tejjel itatni a kedvencünket, mert az ebben az esetben nem vezet eredményre. Az efféle időhúzás helyett azonnal hívjuk az állatorvost, vagy lehetőség szerint induljunk is el a rendelőbe, hogy kedvencünk minél hamarabb megkaphassa a segítséget, amire szüksége van – figyelmeztetett dr. Krizsán János állatorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában