koronavírus

2020.03.17. 18:09

A családját választotta, kockáztatva, hogy elveszíti munkahelyét

Az ingázóknak, mint Popa Bogdan, fogalmuk sincs, mi következik.

Az országhatár mellett fekvő Körösszegapátiban élő, román és magyar állampolgárságú férfi hétfőn már nem ment be nagyváradi munkahelyére, kedden pedig már csak úgy mehetett volna át az országhatáron, hogy visszatérése esetén karanténba kerül. Hétfőn éjfélkor lezárta határait Magyarország.

- Számítottunk rá, hogy előbb vagy utóbb Magyarország is lezárja a határait. Románia veszélyeztetett terület, hiszen az elmúlt egy-másfél hétben özönlöttek haza a Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Ausztriában dolgozó román vendégmunkások. Klímaszerelőként dolgozom Nagyváradon, a főnököm mondta, van munka, menjek dolgozni. Akár a családom is átjöhetne, ők is kettős állampolgárok, lenne is hol lakni, de itt rendezkedtünk be Körösszegapátiban, itt van az otthonunk, kertünk, állataink.

„Választanom kellett, hogy a pénzt, megélhetést vagy a családomat helyezem előtérbe.”

Egyelőre fogalmam sincs, hogy mikor lesz ismét átjárható a román-magyar határ, arról sincs tudomásom, hogy mikor állhatok ismét munkába. És meglesz-e egyáltalán a munkahelyem? Magyarországon maradtunk, valószínűleg munkanélküli leszek. Persze van tartalékunk, de az hosszú távra nem elég – mondta Bogdan.

Fotó: Kovács Péter

Dávid Norbert még hétfőn volt dolgozni Nagyváradon. Mint mondja, a munkaadó rájuk bízta, hogy mennek-e dolgozni vagy sem. Popa Bogdanhoz hasonló gondolatok aggasztják: mi lesz, ha elveszíti munkahelyét, illetve milyen gazdasági környezet, világ következik a járvány elmúltával.

Ketten vannak karanténban

Tarsoly Attila polgármestertől tudjuk, hogy Körösszegapátiból mintegy húszan járnak át Romániába dolgozni. Közülük néhányan még nem tértek vissza, el kell intézniük céges ügyeiket.

Ugyancsak Tarsoly Attila mondta el, hogy a kis faluban ketten vannak karanténban. Egy házaspár a napokban érkezett haza Ausztriából, ott dolgoztak. Kint elvégeztették rajtuk a koronavírus tesztet, mindkettőjüknél negatív lett, ettől függetlenül itthon karanténba vonultak. Két hétig nem hagyhatják el ingatlanjukat, ellátásukról a szülők gondoskodnak.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában