Költségvetés

2020.02.12. 20:45

Többet költenének a városlakókra

– Debrecen 2020-as költségvetése, melyről csütörtökön szavaz a közgyűlés, megfelel a törvényeknek és szakmailag kellően alátámasztott – szögezte le a DK és az MSZP közös sajtótájékoztatójának elején Madarasi István (MSZP) szerdán, a DK debreceni irodájában.

Fotó: Kiss Annamarie

– Helyenként azonban politikai szándékot tükröz, a fejlesztéseket teljesen alárendeli a gazdaságnak, és több területen hiányzik belőle a végiggondolt koncepció, például az úthálózat rekonstrukció, az egészségügy vagy az intézményrendszer vonatkozásában – fogalmazta meg kritikáját a képviselő. Arra is kitért, hogy a betelepülő cégek kapcsán az önkormányzatnak már vannak pénzügyi kötelezettségei, miközben tőlük iparűzési adó bevételek csak évek múlva fognak jelentkezni. – Azt kell elkölteni, ami van! – jegyezte meg.

Madarasi István / Fotó: Kiss Annamarie

Varga Zoltán (DK) szerint a költségvetés nemcsak adathalmaz, hanem emberekről kell(ene) szólnia. Ennek érdekében három fontosabb módosító indítványt ad be a pártszövetség, ami pénzek átcsoportosításával szerintük végrehajtható. Így javasolják, hogy a debreceni csecsemők megkaphassák az egyébként drága, meningococcus elleni védőoltást, ez becslés alapján 1800 gyereket érintene és költsége 180 millió forint lenne.

Varga Zoltán / Fotó: Kiss Annamarie

Továbbá – ahogy Budapesten –, biztosítsa a város polgárainak, hogy bizonyos diagnosztikai vizsgálatokat (MR, CT), 10 napon belül elvégeznek és kiértékelnek, erre 200 millió forintot fordítanának a költségvetésből, de – mondta Varga Zoltán – még jobb lenne, ha a kormányzattól járnának ki erre pénzt a városvezetők, ahogyan ez Budapest esetében történt. Végül, a nagyon rossz állapotban lévő Pallagi úti és Thomas Mann utcai idősotthonok felújítására a tevezett 35, illetve 40 millió forinton felül további 80, illetve 40 millió forint ráfordítását javasolják majd a közgyűlésnek a DK és az MSZP képviselői.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában