iskolai erőszak

2020.02.05. 16:29

Több módon is javítani lehetne az iskolák rendjét

Sajnos gyakran nagyon durva fellépések történnek oktatási intézményekben a pedagógusokkal szemben, ami elfogadhatatlan – hangsúlyozta dr. Pósán László országgyűlési képviselő szerdán, a debreceni sajtótájékoztatóján.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A képviselő rámutatott: megengedhetetlen, amikor egy iskolában azért nem folyik rendeltetésszerűen tanítás, és azért sérül a diákok tanuláshoz való joga, mert azt egyesek ellehetetlenítik agresszív, deviáns viselkedéssel. A helyzet javítása érdekében az egyik eszköz lehet például a kamerarendszer, ahogyan az is működőképes koncepció lehet, hogy beláthatóvá tesszük a tantermeket, miként például az angolszász iskolarendszerben is tapasztalható. Üveges ajtók alkalmazásával bármikor látható a folyosóról is, hogy rendben mennek-e a dolgok.

Pósán László szerint néhány iskolában az iskolai rendészetnek is létjogosultsága lehet. Érdemes megfontolni azt is, hogy az intézményvezetőknek kötelező legyen hivatalból feljelentést tenniük, ha agresszió történik. Érezze azt a tanár, hogy intézményi támogatás van mögötte. Ugyanakkor a családnak is felelőssége odafigyelnie arra, hogy a gyermek hogyan viselkedik – húzta alá a képviselő, hozzátéve: végig kell gondolni, hogy milyen szankciók alkalmazhatók a kirívóan súlyos esetekben, továbbá azt is, hogy a szülő például pénzbírsággal vagy más módon felelősségre vonható-e a kiskorú gyermeke cselekedete miatt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában