fejlesztés

2020.02.19. 08:55

Megújult a szülőszoba és a szülészet az újfalui kórházban

A néha váratlan és különleges feladatok megoldása az osztály dolgozóit még egységesebb csapattá kovácsolta.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Elkészült és birtokba vehették a leendő anyukák, orvosok, szülésznők a két és fél hónap alatt egy komplex strukturális átalakítás során a Gróf Tisza István Kórházban teljesen megújult szülőszobát és szülészetet. A pályázati támogatással történt felújítás során egy régi, 25 éves struktúra teljes körű átalakítása zajlott le. Erre közel 115 millió forintot fordítottak. Eszközbeszerzésre 32 millió forintot költhetett az intézmény és több mint 10 millió forint forrás áll rendelkezésre a tervezett oktatás- továbbképző tanfolyamok finanszírozására. A korábban az osztályon működő Egészséges Anya Egészséges Gyermek Alapítvány – amelynek alapítási célja a betegellátás színvonalának emelése volt – szintén biztosított anyagi forrást. Az alapítványi kuratórium 5 millió forinttal járult hozzá a minőségi betegellátás kialakításához. A műszerek egy részének beszerzése jelenleg is tart. Az elmúlt időszakban a kivitelező a kórház és a szülészet igényeit szem előtt tartva, rekordidő alatt, feszes munkatempóban valósította meg az osztály felújítását.

Fürdőszoba, váró, pihenő

Megújult az eddigi egyágyas „apás” egység, illetve a nagy szülőszobát boxosították, kialakítottak egy új családi, alternatív szülőszobai részt, ahol mostantól lehetőség lesz vízben vajúdásra is, illetve egyéb korszerű, alternatív vajúdási módok alkalmazására. A szülőszobán kialakítottak egy édesapák kényelmét szolgáló, fürdőszobával ellátott váró-, pihenő-, öltözőhelyiséget. A felújítás részeként a császármetszések elvégzésére szolgáló műtő is teljesen megújult.

 

A szülészet-gyermekágyas osztály kórtermeiben a vizesblokkok átalakultak, a kórtermek korszerű légtechnikát kaptak. A korábbi, több ágyas kórtermekből 1, 2 és 3 ágyas szobákat alakítottak ki. E helyiségekben a családbarát elveknek megfelelően az ápolási idő alatt mostantól kísérő elhelyezésére is lehetőség nyílik. Az újszülött osztály átalakítása, teljes felújítása is megtörtént.

Megfelelni az elvárásoknak

Az ünnepélyes avatáson Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere köszöntötte a szülészet dolgozóit. A polgármester úgy fogalmazott: mára már a szülészeten is megvalósult a családbarát szemlélet.

„Örvendetes, hogy a dolgozók a jó ügy érdekében, ha összefognak, mindent elérnek”

– mondta Muraközi István.

Suba László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ észak-alföldi térségi igazgatója emlékeztetett: a fenntartó összesen 10 milliárd forint forrást különített el a családbarát szülészetek megvalósítására, amelyből az első körben már 6 milliárd forintot használtak fel a szülészetek.

Osváth Péter osztályvezető főorvos úgy szólt: a dolgozók a felújított épületet színvonallal fogják megtölteni, így igyekeznek a hazai és nemzetközi elvárásoknak megfelelni.

Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik a gyors felújítási munkálatokhoz tevőlegesen és anyagilag hozzájárultak. Kiemelte a dolgozók szakmai együttműködését. – A megújulás során megnövekedett, néha váratlan és különleges feladatok megoldása osztályunk dolgozóit még egységesebb csapattá kovácsolta – zárta gondolatait Muraközi Zoltán.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában