hatalmas támogatás

2020.02.05. 19:38

A gyermekek gyógyulását teszik könnyebbé

A polgármester meglepetéssel is készült: a város tortáját vitte el a kicsiknek és az ott dolgozóknak.

Fotó: Matey István

– A tizennyolcadik alkalommal megtartott városbál már hatodjára szolgált jótékonysági célt. Azt hiszem, egy vitán felülálló és legmagasabb, legnemesebb célokat szolgáló jótékonysági kezdeményezés volt ez, amely rekord támogatási összeget eredményezett – mondta Papp László, Debrecen polgármestere tegnap az adomány átadásából rendezett sajtótájékoztatón a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztályán. Hozzátette, hogy ugyan pénzről beszélnek, mégis inkább érzelmekről, az egészségről, a gyógyulási folyamatok elősegítéséről van szó.

Fotó: Matey István

A legkisebbekért

Debrecen városa, a DE és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megvalósult esemény bevételét most a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány javára ajánlották fel, amely idén 30 éves és a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelt leukémiás és daganatos betegségben szenvedő gyermekek egészségének visszanyerése érdekében tevékenykedik.

Kiss Csongor, a DE Gyermekhematológiai és Onkológiai Intézetének tanszékvezetője elmondta, hogy a 12 millió 300 ezer forintos adományból egy olyan speciális őrző-védő monitort vesznek, amelyik azelőtt veszi észre, hogy rosszabb állapotba kerül a gyermek, mielőtt még a végső, sokkos tünetek kialakulnának. Másik céljuk, a szociális alapjuk feltöltése: hiszen ha ezek a gyermekek hazakerülnek, nagyon tiszta környezetre van szükségük.

Sokan a mélyszegénységből érkeznek – mivel három megye beteg gyermekeit látják el – fontos, hogy megfelelő körülmények közé tudják a Klinikán dolgozók visszaengedni a kicsiket.

A tanszékvezető harmadik célkitűzésükként az innovációt, a kutatást említette: a tavalyi évben különösen sok gyermeket veszítettek el. Esetükben a tudomány mai állása mellett sem tudtak volna segíteni, azonban – fejtette ki a Kiss Csongor – az onkológia hatalmas fejlődés előtt áll s a korábban reménytelennek hitt daganatos betegségek (például tüdőrák vagy melanóma) válnak egyre inkább gyógyíthatóvá. Hozzátette, hogy a bálból befolyt az összeg meghaladta várakozásait, hiszen körülbelül a fele annak a legnagyobb bevételi forrásuknak, amit az adófizetők egy százalékos adóiból kapnak évről-évre. Így tehát ilyen egyösszegű támogatásban még soha nem részesült az alapítvány.

Fotó: Matey István

Erős küzdelem

Az adomány átadásakor Béres Babett is jelen volt, aki a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány arca. A 15 éves fiatal mögött több éves küzdelem áll: 4 éves korában derült ki, hogy beteg, azonban kitartásának és az Klinikának köszönhetően már tünetmentes, jelenleg pedig az orvosi pályára készül.

Fotó: Matey István

– Megtetszett a szakma, és úgy érzem, hálával is tartozom – mondta a Naplónak. Édesanyja, Béresné Gurbán Júlia lapunknak elmondta, azon a napon, amikor megtudta, hogy gyermeke beteg, úgy érezte, kicsúszott a lába alól a talaj, viszont elkapták a kezüket az orvosok és mindenkitől rengeteg segítség érkezett. A hasonló helyzetben lévő szülőknek pedig azt tanácsolja, hogy nem szabad a gyermekre betegként tekinteni, ehelyett le kell kötni a figyelmüket, elterelni a gondolataikat.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában