Debrecen, a mi kertünk

2019.12.03. 18:27

Tölgyeket ültettek a Liget lakóparkban

A fásítási program során 5 év alatt 10 ezer kis fát szeretnének telepíteni Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

A Debrecen, a mi kertünk program keretében 25 darab őshonos tölgy csemetét ültetett el a debreceni önkormányzat, a Liget lakóparkban, a Tócó-patak és a Karinthy Frigyes utca közötti zöldterületen. A munkába Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere és Katona Erzsébet, a városrész önkormányzati képviselője is bekapcsolódott kedden.

5 év alatt 10 ezer fa

A helyszínen Balázs Ákos először arra emlékeztetett, hogy Papp László polgármester a program keretében nemrég elültette az ezredik facsemetét. – Ennél azonban nem állunk meg, folytatjuk ezt a munkát. Debrecen cselekszik elindult azon az úton, hogy minél több zöld környezet, fa legyen a városban – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az ezer darab fát Debrecen szinte egész területére elosztva helyezték a földbe, vagyis minden városrészre gondolnak. – Ahol eddig nem jártunk oda jövőre, vagy azt követően biztosan eljutunk. A véderdőkön, a például Józsán végzett erdősítéseken felül, 5 év alatt 10 ezer fát szeretnénk elültetni – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés jó fogadtatásra lelt, egyre többen, közösségek is csatlakoznak.

 

A fák összehozzák az embereket

A folytatásban Katona Erzsébet önkormányzati képviselő a Liget lakópark elnevezésre utalva megjegyezte, hogy az ott élőknek nagyon fontos a szép környezet. – A faültetésnek egyetemes ereje van a világon mindenütt, ami nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is szól. Nagyon szép lesz ez a fasor és majd amikor elmegyünk mellette emlékezni fogunk rá, hogy ezt mi ültettük, az itt lakók, a gyerekeink nagy örömére – jelentette ki.

Balázs Ákos, alpolgármester hozzátette: a kedvezőtlen időjárás ellenére hamarosan folytatják a munkát, csütörtökön a Tócóskertben fognak kis facsemetéket ültetni. Ott is az ehhez a tájhoz illő tölgyfák kerülnek a földbe.

Sárga csövek a gyökerekhez

Érdekesség, hogy a Liget lakóparkban elültetett, előnevelt szép kis tölgyfacsemeték gyökeréhez is a földbe helyeztek egy, egy kilyuggatott sárga műanyag csődarabot, amely a nyári öntözést segíti, azon keresztül ugyanis nemcsak a talaj felső 5-10 centiméteres része nedvesedik át, hanem a gyökerek alsó részéhez is jut víz.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában