adventi összefogás

2019.12.20. 12:04

Bennünk élhet a béke lángja

A napokban megérkezett a betlehemi láng a cívisvárosba.

Fotó: Kiss Annamarie

A 43. Főnix cserkészcsapat közreműködésével érkezett meg szerdán Jézus születésének helyéről a betlehemi láng Debrecenbe. A város adventi programsorozatánál már megtapasztalt összefogás szellemében a szerdai ünnepi esemény résztvevői, a debreceni egyházi felekezetek képviselői személyesen vitték tovább közösségeikbe a Szent Lángot. Isten fiának közös várása, az adventi koszorú gyertyáinak közös meg­gyújtása a messziről jött lánggal mind azt hivatott bizonyítani, hogy a hit nem vallás kérdése, Jézus pedig mindannyiunk szívében fog megszületni napokon belül. Legyünk hát mi magunk a negyedik gyertya! – hangzott el a rendezvényen.

Mindenkihez eljut

Bódor Edit, a debreceni advent főszervezője az ünnepi esemény zárásaként elmondta: nagy öröm megtapasztalni, mennyien fognak össze azért, hogy az advent békés, szeretetteljes várakozásban teljen. Hozzátette, hogy december 22-én, vasárnap 17 órától a város főterén, az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásakor Puskás István alpolgármester köszöntőjét Kálmán József római katolikus plébános és Kapin István görögkatolikus parókus adventi gondolatai követik majd. A kulturális szakember kiemelte, hogy a műsor végén mindenkit megajándékoznak a betlehemi lángról gyújtott kis mécsessel annak érdekében, minél több debreceni család otthonába jusson el Isten szeretetének és békéjének üzenete.

 

A láng útja

A betlehemi láng Európába szállításának kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult el. Azóta az osztrák Cserkészszövetség (PPÖ) minden évben repülőgéppel hozza el Bécsbe a betlehemi bazilika örökmécseséről meggyújtott lángot. A környező országok cserkészei egy ökumenikus istentiszteletet követően viszik tovább Isten ajándékát. A békelángot a magyar Cserkészszövetség szállítja Bécsből Dunavarsányba. A 43. Főnix cserkészcsapat (korábban az 1906. sz. Könyves Tóth Mihály Cserkészcsapat) 2003 óta hozza el Debrecenbe a Szent Lángot egy speciális mécsesben. – A betlehemi láng emlékeztessen minket arra, hogy az üdvös állapothoz mindazzal hozzájárulhatunk, akár a családban, a városban, az országban vagy az egész emberiség nagy családjában, amilyen értékeket hordoznak, amilyen ajándékot kaptunk az Istentől. Így kapcsolódik a Szent Láng a hétköznapjainkhoz – mondta el köszöntőjében dr. Krakomperger Zoltán, a debreceni római katolikus Szent Anna Főplébánia plébánosa.

Akik hozták

A 43. Főnix cserkészcsapatot Turányi Szilárd képviselte, aki az ünnepségen elmondta: azért a cserkészek hozzák ide a lángot, mert célkitűzésük, hogy jobbá tegyék a világot. Hozzátette, azzal, hogy minden évben elhozzák a Szent Lángot a városokba, a békét igyekeznek megteremteni a világban. Útjuk során mindentől óvják a fényt s meleget adó tüzet. Ez a gondoskodás szimbolizálja azt, hogy a békéért tenniük kell. – Ahogy gyertyát gyertyáról gyújtva átadjuk a lángot egymásnak, azt tanítja meg nekünk, hogyan idézhetjük elő a békét – mondta el a Naplónak. A felekezetek képviselői a betlehemi lángot meggyújtva pedig továbbviszik a cserkészek által őrzött tüzet, hogy az űzze el a sötétséget, ahogyan az esemény zárásaként felcsendülő énekben is hallhattuk.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában