„huzatot kaptak”

2019.11.05. 07:20

Önök már kiszúrták, mi változott két CAF-villamoson?

A tervek szerint 2020 végére mind a 18 jármű ülései megszépülhetnek.

Fotó: F. Gy.

A CAF-villamosok menetrend szerint már öt és fél éve róják köreiket a cívisváros két vonalán, s az „idő” jól látható nyomokat hagyott a járművek eredeti, kék borítású ülésein.

A szemfülesebb utasok azonban az utóbbi napokban észrevehették: némelyik sárga kocsiban a régi egyszínűt vadonatúj, apró mintás, puhább, melegebb tapintású üléshuzat váltotta fel.

526, 511

A DKV a Napló érdeklődésére megerősítette: a társaság megkezdte a legszennyezettebb villamosokon az üléshuzatok cseréjét. Eddig két jármű: az 526-os és az 511-es pályaszámú CAF kapott új huzatot. A további 16 villamoson a közlekedési vállalat 2020 végéig szeretné „átöltözteni” az ülőhelyeket.

Fotó: F. Gy.

Azt is megtudtuk: az első, az 526-os pályaszámú villamos kárpitozása némiképp hosszadalmasabban zajlott, ugyanis akkor készültek el azok a mintadarabok, amelyek alapján a jövőben már gyorsabban haladhat a munka. Az 511-es pályaszámú villamos esetében ez a folyamat – kárpitozással együtt – mintegy 2 hétig tartott.

Jobban tisztítható

A huzat egyébként már ismerős lehet az utasoknak a KCSV (azaz a régebbi, kék) villamosokról is. A DKV a további járműveken is ezt a kivitelű anyagot használná, persze ez attól is függ, hogy ezt a kollekciót meddig gyártják. Maga a szövet egy égéskésleltetett plüss üléskárpit, melynek szálai 2,5 milliméteresek. Az új típusú üléshuzat Törökországból származik, és az anyagát tekintve jobban tisztítható, mint a régebbi, szivacsra ragasztott szövet – fejtette ki a Naplónak adott válaszában a közlekedési cég, kérve egyúttal az utasokat, hogy őrizzék meg az ülések tisztaságát.

Kérdésünkre válaszolva a DKV jelezte: a két jármű kárpitozása beszerelési költséggel együtt 1,4 millió forintba került, vagyis egy CAF-villamos üléshuzatainak cseréje mintegy 700 ezer Ft. A beruházást a DKV Zrt. saját forrásból finanszírozza.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában