többféle támogatás van

2019.11.04. 11:27

Ki kaphat ingyen enni a suliban?

Olyan panaszos levelet kaptunk egy debreceni anyukától, mely szerint 6. osztályos kislánya a tanév kezdetétől október 14-ig ingyen kapta a József Attila Általános Iskolában az ebédet. Aztán 15-én azt közölték a gyerekkel a menzán: ezentúl fizetnie kellene az étkezéséért, de mivel nem volt nála pénz, éhesen ment haza.

Fotó: Illusztráció, Molnár Péter

Az anyuka ezen felháborodott. – Nem igaz, hogy a gyerekemnek nem jut egy tányér leves – fogalmazott. Az anyával beszélgetve kiderült: az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapott az elmúlt években, ez alapján járt a kislánynak az ingyenes étkezés. Csakhogy a legutóbb megítélt, egyéves támogatása október 10-én lejárt.

Hajnal János, a Debreceni Intézményműködtető Központ igazgatója elmondta: azoknak a szülőknek, akiknek ilyen rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt biztosít az önkormányzat, annak lejárta előtt legalább egy hónappal ismét igényelni kell azt a helyhatóság szociális osztályánál, mert nagyjából ennyi időt vesz igénybe az ügyintézés, és akkor a fentebb ismertetett eset nem fordulhat elő.

Ezután kiderült, hogy az anya ezt megtette ugyan, de csak szeptember végén. Így tulajdonképpen a gyermek napokon keresztül ingyen étkezett az iskolában.

Az év bármelyik szakában

Ezután a D.A.S. JogSzerviz szakértőihez fordultunk kérdéseinkkel. Megtudtuk tőlük: a gyermekétkeztetésre vonatkozó ingyenesség és kedvezmények külön kérelemre vehetők igénybe a bölcsődei, óvodai ellátásban, valamint iskolai képzésben részt vevő gyermekek számára. Nemcsak a tanév kezdetekor, hanem az év bármelyik szakában igényelhető a támogatás – mondták el lapunknak.

Kifejtették, azok a szülők, akiknek gyermekei a közoktatásban vesznek részt, a tanévben legalább egyszer találkozhatnak a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvánnyal.

Akiknek jár a szabály szerint

A támogatás formája vagy az ingyenesség, vagy a meghatározott mértékű költségkedvezmény. Az, hogy mikor, melyik forma vehető igénybe és kik számára, a jogszabály konkrétan meghatározza – emelték ki a szakemberek. A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkeztetés azoknak a gyerekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy akik saját maguk, illetve testvérük tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek.

Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol három vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek.

Végül az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, azaz 2019-ben a 128 810 forintot, szintén térítésmentesen étkezhet.

Az általunk kérdezett jogászok továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy általános és középiskolában a kedvezményes étkeztetést 50 százalékos mértékben kell azon gyermekek számára biztosítani, akik nem részesülnek ingyenes támogatásban, de például nagycsaládban nevelkednek, vagy a gyermek tartósan beteg, fogyatékkal él.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában