csak egy nő

2019.11.14. 21:56

A mai nőnek már több szerepben is helyt kell állnia

Immár hetedik alkalommal tartották meg a CSAK egy nő?! szimpóziumot.

Fotó: Matey István

A Debreceni Kőr Dáma Egyesület 2016-ban indította útjára a Család. Anya. Karrier. egy nő?! című konferencia sorozatot. Céljuk, hogy a társadalom szélesebb és szűkebb egységeiben, a családok életében nyitott párbeszéd induljon el a hagyományos női és férfi szerepek kapcsán. A szimpóziumot – melynek tegnap a Debreceni Egyetem adott otthont – évente kétszer rendezik meg.

Fotó: Matey István

– Az úgynevezett harmadik missziós tevékenységek igen jelentősek. Itt nemcsak a tudás hasznosítása, az üzletépítés jelenik meg, hanem olyan témák is, amelyek az emberek közössége, a család, az egyetemi hallgató, a dolgozó számára alapvetőek. A panelbeszélgetéseken pontosan ezeket a témákat járjuk körül. Különösen fontos számunkra az esemény, hisz a Debreceni Egyetem (DE) évek óta folyamatosan elnyeri a családbarát intézmény megjelölési státuszt, a jövő héten pedig egy baba-mama szobát is avatunk – mondta el köszöntőjében dr. Bács Zoltán, a DE kancellárja.

Segítenek megtalálni az egyensúlyt

– Csaknem négy éve indítottuk útjára ezt a programsorozatot, Lépésváltás, léptékváltás címmel. Az ember sokszor eljut a munkája, az élete közben egy-egy pontra, ahol összefoglalja, honnan indult, milyen célok mentén haladt. Ahhoz, hogy lépni tudjunk, szükséges az összegzés. A mai szimpózium témái kicsit eltérnek attól, amit 2016-ban elkezdtünk. A tanácskozás kapcsán elmondható, hogy a kultúra, a kreatív ipar és a sport mind olyan területe az életünknek, melyek nélkülözhetetlenek – köszöntötte a résztvevőket Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke, a CSAK egy nő?! program alapítója.

A szimpózium egy ötlépcsős kerekasztal-beszélgetésből állt, ahol igyekeztek több témát is körbejárni a média, a kultúra, a sport és a dizájn kapcsán, valamint itt debütált az apamondta.hu – Apai (h)arcok újszerű elemként, hiszen egyre többen kezdenek foglalkozni az apák kérdésével, míg az egyesület négy éve teszi ezt. Mára már elmondható, hogy az egyik legnépszerűbb szimpóziumi témává vált, ahol színészek, közéleti emberek, szakemberek nyilvánulnak meg apaként.

Fotó: Matey István

Többek között olyan neves személyiségek alkották a vendégek körét, mint Azurák Csaba, Várkonyi Andrea vagy Kovács István KOKO, továbbá L. Simon László író, költő vagy Fejes Tamás, a Tankcsapda dobosa. A rendezvény társeseménye a 11. CSAK Design Vásár volt.

Az elmúlt négy év alatt hat konferenciát szerveztek Debrecenben és a fővárosban. Főbb témáik közé tartozik a család, az anya-apa, a karrier annak érdekében, hogy a társadalomban nyitott párbeszéd tudjon elindulni a hagyományos női-férfi szerepek újraértelmezésében, illetve az egyén társadalomban való alkalmazkodása kapcsán. A szakmai konferencia igyekezett a cívisvárosban is mind a két pólust képviselni, hiteles válaszokat nyújtani az érdeklődők számára, hogyan is valósítsák meg terveiket, találják meg az egyensúlyt a modern és a tradicionális családmodell között. Hiszen egy mai nőnek nem csak a családban, csak az anya szerepben vagy csak a karrierben kell megállnia a helyét, hanem ezek mindegyikében.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában