helyi kultúra

2019.10.27. 11:03

Izgalmas programmal várták az érdeklődőket a darufesztivál szervezői

Szerte az országból érkeztek vendégek a Hortobágyon a hétvégén megtartott Daruünnepre.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

– Farkas Ödön vagyok, és tizennyolc dalárdás társammal együtt Gyenesdiásról érkeztem a Hortobágyra. Jártam már korábban az Alföldön. Nekünk ez a táj különlegesség, mert azért mégis csak más, mint a zalai dombok. De ilyen lapos vidéket, mint a Hortobágy, eddig még nem láttam. Most vagyok először a Hortobágyon – mondta a pásztorok ünnepi viseletébe öltözött meglett korú ember, akivel a Pásztormúzeum előtt elhelyezett hatalmas darunál találkoztunk a szombaton megtartott Daruünnepen.

Odafelé menet elhaladtunk a csúzlizda mellett, ahol a mai negyvenes-ötvenes vagy még idősebb korosztály számára oly természetes gyermekkori parittyával lövöldözhettek célba a gyerekek. Kínáltak bennünket a darukonyha remekeivel. A darukonyha a darvak táplálékát jelentő magvak felhasználásával készült ételeket jelenti. Beszélgető, nótázgató csoportok mindenhol, a hortobágyi önkormányzat által szervezett kézművesvásárban pedig tényleg csak a hagyományos, leginkább kézzel készített, korabeli használati- és dísztárgyakat kínáltak. Majd az október végi melegben kifejezetten kellemes hűst adó sátor alá húzódtunk, ahol Boka Gábor János vitéz előadásának tapsolhattak a gyerekek. Kiss Anettel elegyedtünk szóba, aki egy csoporttal Egerből érkezett a Daruünnepre.

– Több szülővel megbeszéltük, hogyha jó idő lesz, eljövünk a Hortobágyra, hiszen közel van hozzánk, és itt nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is olyat láthatnak, olyan élményeket élhetnek át, ami érték az életünkben, és erősíti a kötődésünket Magyarországhoz, a szűkebb otthonunkhoz. Reggel érkeztünk, délelőtt egy buszos csoporttal darulesen voltunk Szálka-halom közelében, majd visszajöttünk, és azóta itt élvezzük a programokat. Gólyalábasok, vándormuzsikusok, népzenei együttesek, finom ételek, és most itt ez az előadás. Nézze meg, mennyire élvezik a gyerekek!

Idényzárás, őszi hangulat

A Daruünnepről Leskuné Bikki Dórát, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oktatási csoportvezetőjét kérdeztük. – A darufesztivál a természet őszi ünnepe. Ilyenkor nagyon sok, 180 ezres egyedszámban vannak itt a darvak a Hortobágyon. A nemzeti parknak ez a rendezvénye egy kicsit az ősz zárása, egy kicsit a szezon zárása, egy kicsit az év zárása – erről szól a darufesztivál, amelyet a behajtási ünneppel rendezünk meg immáron hetedik éve. Mint ahogy a pusztáról a jószágokat télire behajtják a telelő helyükre, gyakorlatilag ebben az időpontban vannak itt, Hortobágyon, a nemzeti park környéki szántókon a darvak. Gyakorlatilag az első nagyobb hidegek beálltáig, vagy ameddig táplálékot találnak, addig itt tartózkodnak ezek a nagy madarak. Utána táplálék hiány miatt elindulnak egy kicsit délebbre tőlünk.

– A darufesztivál ennek az őszi hangulatnak a kidomborítása. Egésznapos programjaink vannak, igyekszünk minden korosztály igényét kielégíteni. Családosoknak éppen úgy, mint az egyedül érkezőknek. A színpadi programok színes választékával készültünk. Rengeteg gyerek foglalkoztatós játékkal, és itt van a Lego is, aki a gyerekekkel közösen egy hatalmas daru képet rakják ki.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában