közérdekű információk

2019.10.29. 11:30

Halottainkra emlékezünk: közlekedés és temetőlátogatás a cívisvárosban

Az ünnep zavartalan lebonyolítása érdekében változik a köztemetők nyitva tartása, valamint a közlekedési és parkolási rend Debrecen városában.

Fotó: Molnár Péter

Meghosszabbított nyitva tartás

Mindenszentek és halottak napja környékén változik a debreceni köztemetők nyitva tartása – tudtuk meg az A.K.S.D. Kft. szóvivőjétől. A látogatási időt ebben az időszakban az alábbiak szerint hosszabbítják:

  • október 26., szombat: 7:00 – 19:00
  • október 27., vasárnap: 7:00 – 19:00
  • október 28., hétfő: 7:00 – 19:00
  • október 29., kedd: 7:00 – 19:00
  • október 30., szerda: 7:00 – 19:00
  • október 31., csütörtök: 7:00 – 19:00
  • november 1., péntek: 7:00 – 20:00
  • november 2., szombat: 7:00 – 20:00
  • november 3., vasárnap: 7:00 – 20:00
  • november 4., hétfő: 7:00 – 19:00.
  • November 4-től a köztemetők ismét a megszokott nyitva tartási rend szerint látogathatók. Október 26-tól november 4-ig meghosszabbított nyitvatartási időben, 8 és 18 óra között folyamatos ügyeletet biztosítanak a Temető Ügyfélszolgálati Irodában.

    Közlekedés a Köztemető területén

    Az elmúlt években a nagyobb ünnepnapok környezetében jelentősen megnőtt a városba látogatók száma, s ilyenkor többen keresik fel a Debreceni Köztemetőkben nyugvó elhunyt hozzátartozóik sírját. A megnövekedett látogatói forgalom okán a városi önkormányzat a mindenszentek napjához közeli hétvégi napokra (november 2-3.) feloldja a 13 óráig érvényben lévő gépjármű behajtási tilalmat, azaz a behajtási díj megfizetése mellett engedélyezi a gépkocsival történő behajtást a debreceni köztemetők területére.

    A temető területén belül az A.K.S.D. Kft. megerősített biztonsági szolgálatot biztosít, melyhez a rendőrség és a közterület-felügyelet is segítséget nyújt.

    A temető területén történő közlekedésre a KRESZ szabályai vonatoznak, ugyanakkor járdák hiányában a gyalogos forgalom elsőbbséget élvez. Munkanapokon a gépjárművezetők a temetési rend figyelembevételével kötelesek közlekedni, parkolással nem akadályozhatják a forgalmat, vagy a gyászmenet útját.

    November 1-jén, azaz mindenszentek napján a fentiekkel ellentétben minden lakossági, vállalkozói, személy- és tehergépjármű forgalom tilos! Ezen a napon az A.K.S.D. által biztosított két kisbusz térkép szerinti útvonalon történő közlekedése nyújt segítséget a rászorulóknak a sírok megközelítéséhez.

    A köztemető területén kívül a közterületen történő parkolás szabályai érvényesek, szabálytalanság esetén bírságot szabhatnak ki, vagy el is szállíthatják a járművet.

    A lakossági gyalogos forgalom a Nagyerdei Köztemetőben az 1-es, 2-es, és 3-as számú kapukon keresztül zajlik. A kapuknál a Köztemető nyitva tartási idejének megfelelő időtartamig portaszolgálat működik. Október 26. és november 4. között gépjárművel behajtani kizárólag az 1-es kapun lehetséges, azonban kihajtani a 3-as kapun is lehet, mely jelentősen gyorsítja a haladást.

    A köztemetőkben működő sírköves vállalkozások és vállalkozók október 26. napjától november 4. napjáig nem végezhetnek sírköves munkát a debreceni köztemetők területén.

    Forgalomkorlátozás

  • Október 31-én 8 órától november 3-án 22 óráig kizárólag az 1-es kapun lehet behajtani gépjárművel a Nagyerdei Köztemetőbe. A kapu megközelítése a Kassai út – Hadházi út csomópont felől lehetséges.
  • A Nagyerdei Köztemetőből történő kihajtás október 26-tól november 4-ig nemcsak az 1-es, hanem a 3-as kapun keresztül is történhet a Benczúr Gyula utca irányába. A Benczúr Gyula utca Köztemető 1-es és 2-es kapuk közötti szakasza a közforgalom elől el lesz zárva, kizárólag a tömegközlekedési járművek, a taxik, valamint az önkormányzat által kiállított behajtási engedéllyel rendelkező gépjárművek közlekedhetnek a lezárt útszakaszon.
  • A Nagyerdei Köztemető 2-es és 3-as kapujának megközelítése a Pallagi út felől, a Benczúr Gyula utcán keresztül lehetséges. A Benczúr Gyula utca gépjármű forgalma egyirányú lesz a Pallagi út felől, a Köztemető 2-es és 3-as kapuja közötti parkolót az Ady Endre sugárúton keresztül a Nagyerdei Stadion irányába lehet elhagyni.
  • Az Ady Endre sugárútra a fentiek miatt a Nagyerdei körút irányából nem lehet behajtani.
  • A Hadházi út – Benczúr Gyula utca utca kereszteződésével szemben kialakított trolibusz fordulóba behajtani tilos!
  • Várakozási és megállási tilalmak

    A Debreceni Rendőrkapitányság hivatalos tájékoztatása szerint október 31-én 8 órától november 3-án 22 óráig az alábbi útszakaszokon megállni és várakozni tilos táblák lesznek kihelyezve. A forgalomkorlátozásban érintett helyeken szabálytalanul leállított gépjárművek az üzembentartó költségére elszállításra kerülnek.

  • A Benczúr Gyula utcán a Hadházi úttól a Köztemető 2-es kapuig az úttest mindkét oldalán.
  • A Benczúr Gyula utca Pallagi út és Ady Endre sugárút közötti szakaszán.
  • Az Ady Endre sugárút Nagyerdei körút és a Köztemető 2-es kapuja közötti szakaszon, az útszakasz mindkét oldalán
  • A 4-es főút meghatározott szakaszán az úttest mindkét oldalán.
  • A Hadházi út páros oldalán.
  • A Futó utcán a Szerviz úttól az Apafája utcáig, mindkét oldalon.
  • Megemlékezések november 1-jén

    Helyszín: a 2-es számú ravatalozó terem előtti terület.

  • 14:30 – a Csokonai Színház művészeinek emlékműsora
  • 15:00 – a református egyház megemlékezése
  • 15:30 – a római katolikus egyház megemlékezése
  • 16:00 – a görögkatolikus egyház megemlékezése
  • Virágárusítás

    Az eddigi évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is lehetősége lesz a temetőlátogatóknak több virágárusító hely kínálatából választani. Az engedéllyel rendelkező virágkereskedők és a kistermelők a Köztemetőn kívül, a Benczúr Gyula utca kiépített parkolójában árusíthatják virágaikat.

    Egyéb tudnivalók

    A hálózati vízszolgáltatás elérhetősége az időjárástól függ. Talajmenti fagy esetén az A.K.S.D. elzárja a vizet a köztemetőben. A társaság továbbá felhívja a látogatók figyelmét, hogy a szemetet minden esetben a kihelyezett tárolókba tegyék, amelyeket ebben az időszakban gyakrabban ürítenek. A fákról nagy mennyiségben hullik alá a száraz falevél, azok a hozzátartozók, akik szeretnék ezt eltakarítani szeretteik sírjairól, a köztemető portáin kérhetnek ingyenes műanyag zsákot.

    A korábbi évekhez hasonlóan az A.K.S.D. idén is elvégzi a sírkövek felülvizsgálatát. Az életveszélyes fejköveket lebontják és ráfektetik a sírkőre, amennyiben ez nem lehetséges, elszállítják. Ezekről a sírokról az Ügyfélszolgálati Irodában tájékozódhatnak a látogatók.

    Közösségi közlekedés

    A megnövekedett utazási igényekhez, a köztemető meghosszabbított nyitva tartásához és az őszi szünethez igazodva október 26-tól november 4-ig módosul a trolibusz- és autóbusz-közlekedés – tájékoztatta lapunkat a DKV Zrt.

    Október 26., szombat: a 3-as és 5-ös trolibuszok reggel 7 óra és este 19 óra között a Köztemető főkapujáig közlekednek. A többi járat ezen a napon szabadnapi menetrend szerint közlekedik.

    Október 27., vasárnap: a 3-as és 5-ös trolibuszok reggel 7 óra és este 19 óra között a Köztemető főkapujáig közlekednek. A többi járat ezen a napon munkaszüneti napi menetrend szerint közlekedik.

    Október 28., hétfő és október 31., csütörtök között: a 3-as és 5-ös trolibuszok reggel 7 óra és este 19 óra között a Köztemető főkapujáig közlekednek. A többi járat ezeken a napokon tanszünet, munkanapi menetrend szerint közlekedik.

    November 1., péntek és november 3., vasárnap között: a 3-as és 5-ös trolibuszok, valamint a 22/22Y-os és 24/24Y-os autóbuszok reggel 7 óra és este 20 óra között egyedi, sűrített menetrend szerint közlekednek. A többi járat pénteken ünnepnapi, szombaton szabadnapi, vasárnap munkaszüneti napi menetrend szerint közlekedik.

    November 4., hétfő: a 3-as és 5-ös trolibuszok reggel 7 óra és este 19 óra között a Köztemető főkapujáig közlekednek. A többi járat tanítási időszak, munkanapi menetrend szerint közlekedik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában