csak az irataik maradtak meg

2019.09.17. 07:35

Egy élet munkája veszett oda a tűzben

Magányosan égbemeredő, elszenesedett gerendák emlékeztetnek csupán arra, hogy a Váradi család házán múlt hét csütörtökön még tető volt.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Szeptember 13-án, péntek hajnalban teljes terjedelmében égett a száz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Fancsika tanyán, a tűz átterjedt a lakóház többi pontjára, így a konyha, az étkező és a beépített terasz is odalett.

– Hajnal három óra után pár perccel arra ébredtem fel, hogy valami ropog, recseg. A nappaliban aludtam a két kislányommal, a hálószobában pedig a nagyfiunk aludt, de ő nem ébredt fel, mert hallássérült, így nem hallott semmit. Mivel nagy ablakok voltak a beépített terasz tetőszerkezetén, ahogy elhúztam a függönyt, láttam, hogy lángol a tető. Gyorsan szóltam a gyerekeknek, hogy kifelé a házból – idézte fel Váradi Tamásné Bálint Mária a szörnyű eseményeket a romok között állva hétfő délután.

Az édesanya lélekjelenlétének köszönhetően a három gyermekkel épségben kijutottak a házból, férje, Váradi Tamás dolgozott a tűzeset éjszakáján.

– Nyolc perc alatt hazajöttem a Mikepércsi útról a munkahelyemről, mire hazaértem, már bebukott az egész tető. Megálltunk és végignéztük, ahogy leégett a házunk. Ennyi volt. 25 perc alatt minden odalett – mondta el Tamás a tűztől feketére festett, romos konyha közepén.

Váradi Tamás és Bálint Mária 2001-ben kötöttek házasságot, egy évre rá költöztek be fancsikai otthonukba. Életük munkája veszett oda múlt hét pénteken, amikor – vélhetően rövidzárlat miatt – lángra lobbant a tetőszerkezet, s lakhatatlanná vált családi házuk.

– Egyetlen egy gázpalackot hoztunk ki a konyhából, hogy ne robbanjon fel. A személyes iratainkon kívül semmit nem sikerült megmenteni, mindenünk odaveszett – osztotta meg a Naplóval Mária.

Az édesanya időben kimenekítette három gyermeküket, a 9 éves Annát, a 11 éves Máriát és a 15 éves Bálintot. A tűzoltók a helyszínre érkezés után három vízsugárral tudták megfékezni a tüzet.

Fotó: Kiss Annamarie

Hamuvá vált tárgyak, emlékek

A családi ház étkezőjében a romok között még fellelhetők a hétköznapi élet nyomai. A hűtőről lerobbant az ajtó, a benne maradt ételeket már senki nem fogja megenni, a pulton összeolvadt telefonok, égett pénzmaradványok árulkodnak a rohanós mindennapokról. Serlegek, érmek vesztek oda, melyek az apa egykori sporteredményeit hirdették, az előszobában félig megégett cipők és összeolvadt kabátok hevernek szanaszét az antik bútorgyűjtemény maradványai között. Az oltás következtében az épségben maradt szobákban eláztak a bútorok és a ruhák, melyekbe örökre beivódott a pusztító tűz füstje.

– A konyha fala csak azért maradt épen, mert pattintott kőből van, és az nem tudott égni – mutatott Mária a kormos falon megmaradt, ívesen kirakott kövekre, majd hozzátette: egyáltalán nem számít, mi égett el, az a lényeg, hogy ki tudta vinni a gyerekeket…

Többek között iskolák, szervezetek, egyesületek, alapítványok, magánszemélyek siettek szinte rögtön a család megsegítésére. A debreceni önkormányzat munkatársai egy hónapra ideiglenes krí­ziselhelyezést biztosítanak a család számára, a további lakhatás is hamarosan megoldódik.

Gyorsan segítettek

– A polgármesteri hivataltól már aznap reggel 10 órakor kint voltak, a Böszörményi út 68. szám alatt biztosítottak számunkra lakást, este már birtokba tudtuk venni. Rengeteg felajánlás érkezett, mindenki egy emberként állt mögénk – beszélt az édesanya arról a széles körű összefogásról, mellyel a segítségükre siettek.

Fotó: Kiss Annamarie

– A gyerekek nem tudják feldolgozni az eseményeket, de kapunk pszichológiai segítséget is. A legkisebb lányom azt értette, hogy ég a ház és ki kell rohannunk, de tegnap délután már azt kérdezte: anya, mi van, ha nem ébredsz fel, ha ránk borul a ház, ha Bálinttal történik valami – osztotta meg a tragédia lelki következményeit Mária.

Hogyan tovább?

A Fancsika tanyai ház természetvédelmi területen áll, ezért bontási engedély kell ahhoz, hogy eltávolíthassák a romokat, s egy új otthont építhessenek Váradiék.

– A gyerekek is azt mondták, hogy nagyon szeretnek itt lakni, de nem teszik be a lábukat, csak ha újjáépítjük. A kislányok ki sem szállnak az autóból, ha idejövünk. A lányom azt mondta: anya nekem nem kell onnan semmi, nekem csak az kell, hogy fogd a kezem. Mindegy, ha csak egy ruhám lesz, nem tudok oda bemenni – mondta el az édesanya.

A család rengeteg tárgyi segítséget kapott már, az újrakezdéshez azonban leginkább anyagi javakra és építőanyagra van szükségük. A házaspár hozzáállása bárki számára példaértékű lehet, hiszen terveik között szerepel egy nonprofit egyesület létrehozása, mellyel a hasonlóan járt családokat szeretnék a jövőben támogatni.

– Nekünk ez egy újjászületés, hogy egy lángoló házból ki tudtunk jönni. Mindegy, mi veszett oda, nincs annál fontosabb, hogy életben maradtunk, és nem történt semmi baj – hangsúlyozta az édesanya.

Kiss Dóra

Ha segíteni szeretne

A Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskolában (4025, Debrecen Vásáry István utca 10.) továbbra is várják az adományokat.

Bankszámlaszám: Váradi Bálint István, OTP Bank: 11773384-02652878

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában