hús nélkül is változatosan

2019.09.28. 15:44

A veganizmus nem egyenlő a salátaevéssel

Kizárólag növényi alapanyagból is lehet finom ételeket készíteni.

Fotó: Pixabay, illusztráció

– Szerintem nem létezik olyan, hogy holnaptól vegetáriánus vagy vegán leszek. Ez nekünk is belső ösztönzés volt, s néhány hétbe telt, mire sikeresen átálltunk a hús nélküli életmódra – vágott a közepébe Paál Béla, Debrecen egyetlen vegán éttermének, a Kis Padlizsán vegán bisztrónak egyik szakácsa és egyben tulajdonosa. Feleségével közösen nagyjából kilenc éve lettek vegetáriánusok, később vegánok. Majdnem négy éve – feladva jól fizető, biztos munkájukat – új kalandba kezdtek, és vegán ételeket kezdtek főzni. – Én ettem húst korábban, s a legszembetűnőbb változás a húsmentes életben, hogy több energiám van, és jobban érzi magát az ember, s nem mellesleg gyorsabban megemésztjük az ételeket – hallhattuk Bélától.

Egészség és jó közérzet

Számtalan szakembertől hallani és Béla is kiemelte, hogy a túlzott húsfogyasztás nem egészséges, de adódik a kérdés, hogy a fehérjét miként viszik be a szervezetbe. – Nagyon széles a választék, egy borsófőzelékben több fehérje van, mint egy csirkemelles ételben. Továbbá a legfontosabb a vegán és a vegetáriánus étkezésben is a tudatosság, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a változatos étrend. Rengeteg vitamin van a zöldekben és a „superfoodokban”, melyek tápanyagokban dús élelmiszereket jelentenek, s amelyekről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorolnak az egészségre és a jó közérzetre. Ilyen például a cékla, a brokkoli, avokádó, a barna rizs, a fodros kel vagy a kék áfonya – osztotta meg a Naplóval Béla.

Indiai konyha

Megtudtuk, hogy a „vegán világban” füstölt paprika-fűszerkeveréket gyakran használnak, hiszen ad egy olyan ízt például egy babgulyásnak, ami megtévesztésig emlékeztet egy füstölt szalonnával készült leves ízére. – Aki kacérkodik a növényi alapú étrenddel, annak nagyon jó támpont lehet az indiai konyha, egyrészt mert sok fűszert megismer, másrészt vegán ételekből is nagy a választék. Többnyire ott is a fűszerek dominálnak, a koriander vagy a római kömény – tanácsolta Béla.

Sokrétű vegán ételek, akár magyarosan is

A vegán ételeket is el lehet ízesen készíteni, hiszen ma már számtalan irodalom és szakácskönyv segíti az amatőr séfeket eligazodni a hús nélküli ételek elkészítésében. – Döbbenetes hasonlóságot tudunk felfedezni egy-egy étel kapcsán, például egy palóc- vagy egy frankfurti levest megcsinálni 90 százalékban ugyanúgy kell, mint ha hússal készítenénk, csak nem zsírt használunk, s nem pirítunk szalonnát. Pótolhatjuk azokat tofuval vagy növényi sajtokkal is. Nagy részben a fiatalok azok, akik ismerik és áttérnek erre az életmódra, így a burgerek és a pizzák is kihagyhatatlan ételek egy vegán konyhán – mondta Paál Béla. Megtudtuk, hogy körükben nagy kedvenc a mexikói burger, amiben babpogácsa, salsaszósz, lilahagyma-lekvár, paradicsom, uborka, saláta és házi sajtszósz együttese őrjíti meg az ízlelőbimbókat.

Fasírt másképp

Béla hangsúlyozta, fontos megjeleníteni a vegán konyhán is a magyaros ízeket. Harmincöt perc alatt elkészíthető egy nagyszerű magyaros zabfasírt uborkasalátával. A zabot feltesszük főni, s amikor elkezdi felszívni a vizet, hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Amint az egész vizet magába szívta, kész is van a massza. Formázzunk belőle pogácsákat, és 170-180 Celsius-fokon süssük ki sütőben. A burgonyapürét hagyományosan készítjük, azonban figyeljünk, hogy rizsitallal vagy vegán vajjal törjük össze. Tegyük pikánssá egy kevés mustárral. Az uborkát pedig felszeleteljük, besózzuk, megvárjuk, amíg levet ereszt, majd kinyomkodjuk. Az ecetet, a sót, a nádcukrot és az apróra vágott hagymát összekeverjük, majd hozzáadjuk az uborkát.

ND

A vegetarianizmusnak több különféle irányzata létezik:

  • Szemivegetarianizmus: a táplálkozásukba a baromfihúst és a halat beillesztik.
  • Ovo-lakto vegetarianizmus: a növényi élelmiszerek mellett tojást, illetve különféle állatok tejét vagy abból készült termékeket is fogyasztanak.
  • Ovovegetarianizmus: a növényi ételek mellett csak tojást esznek.
  • Laktovegetarianizmus: különféle állatok tejét és az abból készült termékeket is fogyasztják.
  • Veganizmus: tisztán növényi ételeket esznek, vagyis minden állati eredetű élelmiszert mellőznek a táplálkozásukból. A vegán filozófia követője a táplálkozás mellett más tekintetben is törekszik úgy élni, hogy azzal ne okozzon szenvedést az állatoknak.
  • Nyers vegetarianizmus: a nyers vegetarianizmus hívei a vegetáriánus ételek csaknem 100 százalékát nyersen fogyasztják.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában