Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület

2019.08.26. 14:59

Budán is megcsodálták tehetségüket

Sikeresen vettek részt az idei Mesterségek Ünnepén megyénk kézművesei a Budai Várban.

Fotó: Fekete Andrea

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 26 fős delegációval, köztük vezetőkkel, a programok előkészítésében és megvalósításában közreműködő szakemberekkel és alkotókkal vett részt az ország legnagyobb népművészeti vásárán. A hajdú-bihari csoportban voltak fafaragók, kosárfonók, nemezesek, szaru faragók, fazekasok, hímzők, fémművesek, bőrművesek, pásztorművészek és játékkészítők, továbbá a programok megvalósításában, a műhelyekben folyó bemutatók folyamatossága miatt más alkotók is. Az egyesület a Hortobágyi Nemzeti Park és a Déri Múzeum partnerségével a pásztorművészettel ma foglalkozó alkotók segítségével szervezte meg a bemutatóit. A pásztor építményt imitáló, a Várban felépített térben fafaragó, ostorkészítő, kobaktök díszítő, bőrös, szűr hímző, nemezes bemutatók voltak, melyeket örvendetesen igen sokan látogatták. Az egyesület nemezesei külön pavilonban is tartottak bemutatókat – méghozzá igen nagy sikerrel.

Újabb feladat előtt

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke a Mesterségek Ünnepén adta át a Király Zsiga díjakat, amelyek kiváló szakmai és közművelődési munkáért ítélnek oda. Ebben a díjban részesült Virágos Lajosné Kozák Anikó sárándi hímző népi iparművész, aki a hajdú-bihari népművészeti egyesületben a titkári feladatokat is ellátja.

Fotó: Fekete Andrea

A Népművészet Mestere kitüntetést kapta Kiss Árpádné paszományos, palástkészítő népi iparművész is. Vele tizenkettőre emelkedett azoknak a Népművészet Mesterek címmel kitüntetett alkotóknak a száma, akik ma is aktív tagjai a hajdú-bihari egyesületnek.

„A hagyomány a régi, a stílus új” a szlogenje a Hungarikum Bizottság által meghirdetett pályázatnak, amelyre több alkotó is beadta pályamunkáját megyénkből. A legsikeresebb alkotásokból láthatott a közönség egy igen színvonalas divatshow-t augusztus 19-én a Várban. A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületből Dobosné Hajdú Anikó hímző, nemezes,Tarsoly Andorné hímző népi iparművész és Petrovics Nikolett szövő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere viseleteit mutatták be.

Az egyesület tagjai az 5 napos országos rendezvény után sem pihenhetnek, hiszen elkezdődik a felkészülés a 9. alkalommal megszervezett Debreceni Kézműves Fesztiválra. A két napos, szabadtéri rendezvény programjait ebben az évben a Csapó utcai sétáló övezetben tartják. Az esemény szlogenje a „középpontban a nemez” azt jelenti, hogy nádudvari kismesterségek szakiskola diákjai és oktatói lesznek a meghívott vendégek, akik elhozzák a nemezből készült jurtájukat, a megyei egyesület is nemez műhelyt állít majd fel, ahol bemutatókat tartanak, vásárlási lehetőséget is teremtenek.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában