Hajdúnánás

2019.06.09. 16:12

Kertet avattak sok facsemetével

Az elültetett fák a gyermekek nevelését, a jövő nemzedékének városban maradását szimbolizálják.

Fotó: Harsányi Zsolt

Ebben az évben is gyermekzsivajtól volt hangos a Liget a napokban, amikor ünnepélyes keretek között közel 180 darab facsemetét ültettek szimbolikusan a 2018-ban született hajdúnánási gyermekek tiszteletére. A kertet azért hozták létre, hogy szimbolizálja az itthonmaradást, hiszen Hajdúnánás közössége azt szeretné, ha a fiatalok is úgy ragaszkodnának a szülőföldjükhöz, ahogyan a fa ragaszkodik az anyaföldjéhez – mondta Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, aki a családias hangulatú eseményen a családhoz és a városhoz való kötődés fontosságáról is beszélt.

Segítség a fiataloknak

Míg 2009-2010 körül alig 130 gyerek született, addig mostanság nem ritkák azok az évek sem, amikor közel 180 gyerek is születik a városban. A város polgármestere azt mondta, hogy a településen kedvezőek a feltételek a gyerekvállaláshoz. – Nálunk sincs kolbászból a kerítés, csak szisztematikusan összerakjuk a családalapítás fogaskerekeit, hogy gördülékenyen tudjanak forogni. Ezek a kis kerekek többségében minden település asztalán ott hevernek: korszerű óvodák, kiváló iskolák, gimnázium, szakközépiskola, megfelelő orvosi és védőnői ellátó rendszer, folyamatos egészségügyi szűrőprogramok, emellett hamarosan átadjuk a Gyermekegészségügyi Centrumot is – mondta a polgármester. Hozzátette – nem véletlenül kapott az elmúlt időszakban Hajdúnánás Családbarát Önkormányzat Díjat, hiszen azzal, hogy segítjük a családalapítás előtt álló fiataljainkat a fecskelakás és a fecskeotthon programjainkkal, a fél millió forint támogatással az első lakáshoz jutáshoz vagy a közművesített telkek kedvezményes vásárlásával a közös jövőnkbe, a város jövőjébe fektetünk.

Összefogott a város közössége

Az előző esztendőben született hajdúnánási gyerekeknek még a múlt év őszén elültettek 90 fát. Idén egy új kezdeményezés révén a város lakossága ültette el még márciusban a polgármester kezdeményezésére további 90 kislevelű hársfát. A közel 180 darab elültetett facsemetét ünnepélyes keretek között adományozták az újszülött gyermekeknek az „újszülöttek fái” elnevezésű programon.

A köszöntő után minden megjelent szülő egy-egy emléklapot vehetett át a város polgármesterétől kisgyermeke nevére kiállítva. Az emléklapok átvétele után ünnepélyesen helyezték el az időkapszulát, amelyben az előző esztendőben született hajdúnánási gyermekek névsora, a Hajdúnánási Újság aktuális lapszáma, illetve a város fizetőeszköze a Bocskai Korona címletsora található meg.

– Kívánom a kedves szülőknek, hogy az elültetett facsemetéket ugyanúgy nevelgessék, ahogy gyermekeiket terelgetik, szeretgetik útjuk során. És ahogy együtt cseperednek, az idő múlásával hozzák vissza a kertbe őket, hogy egyszer majd, amikor felnéznek ezekre a fákra , emlékezzenek arra: honnan jöttek, s hová tartoznak – fogalmazott Szólláth Tibor.

Harsányi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában