tudomány

2019.05.27. 13:49

Világszínvonalú gyorsító Debrecenben

Ezentúl például fizikai, orvosi, régészeti kutatásokra is használható az Atomki tandetronja.

Fotó: Kiss Annamarie

Átadták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atomki Atommagkutató Intézetében a továbbfejlesztett Tandetron Laboratóriumot hétfőn. Dr. Dombrádi Zsolt, az intézmény igazgatója a helyszínen úgy fogalmazott, hogy nagy nap ez a mai az Atomki történetében. Az utolsó ilyen mértékű fejlesztés 1984-ben történt, amikor ciklotront kaptak. A pályázati pénzből világszínvonalúvá tett tandetron egy kétfázisú gyorsító, ahol egyebek mellett magfizikai, nukleáris asztrofizikai, örökségtudományi, ionnyaláb analitikai kísérleteket, mikromegmunkálásokat tudnak végezni. Alap és alkalmazott kutatásokra egyaránt alkalmas.

Többen használhatják

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal igazgatója három dolgot emelt ki: az Atomki születése pillanatától, vagyis 65 éve együttműködik a Debreceni Egyetemmel. Az itt készített eszközöket, technológiákat alkalmazza az ipar, valamint az Atomkiban elért tudományos eredmények a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket.

A szakember elmondta, hogy az Atomkiban ilyen jellegű kutatásokat már a 70-es évek óta folytatnak. (Akkoriban még egy saját készítésű eszközt használtak.) A Tandetron Labort 2015-ben hozták létre. – A mostani fejlesztés arra teszi alkalmassá a labort, hogy egyszerre többen, hosszabb ideig tudjanak dolgozni. Ennek megfelelően több elméleti és gyakorlati eredmény születhet – jelentette ki.

 

 

Nemzetközi minőségben

Dr. Birkner Zoltán hangsúlyozta, a magyar kormány 2010 óta nagyon sokat tesz azért, hogy megfelelő finanszírozása legyen az olyan intézményeknek mint az Atomki, amely nagyon anyagigényes. Itt ugyanis olyan eszközökre van szükség, amelyek gyakran milliárdokba kerülnek. – A cél, hogy az Atomkiban minél több nemzetközi minőségű kutató tudjon egy helyen, egy időben jelen lenni és ez egy nagyon termékeny együttműködés legyen – tette hozzá.

Az Atomki nemzetközi híre

– Debrecen regionális vezető szerepre törekszik az élet szinte minden területén – fogalmazott dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Kifejtette: a városban olyan komoly oktatás működik, amely bázisa lehet a kutatásnak, a tudománynak. Erre a gazdaság is építhet. – Büszkék vagyunk arra, hogy az Atomki több mint 60 éve folyamatosan nemzetközi hírnevet szerez a városnak. Ennek az új fejlesztésnek köszönhetően újabb nemzetközi kutatások, fejlesztések érkezhetnek ide – emelte ki dr. Barcsa Lajos.

OCs

Rákos sejteket is kiszűrhet

Dr. Rajtai István, a Tandetron projekt vezetője kifejtette a laboratóriumban egyebek mellett olyan a csillagokban lejátszódó folyamatokat is lehet modellezni, amelyek hozzájárulhatnak az elemek, a világegyetem keletkezésének megértéséhez. A szerkezet emellett például a vérben cirkuláló ráksejtek kiszűrésére és régészeti kor, illetve helymeghatározásokra is alkalmas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában