Helyi közélet

2019.05.04. 15:33

Pengeélen jár a késmesterség jövője

Debrecen - Több évszázados szakma kihalását próbálják megelőzni a magyar késesek.

Debrecen - Több évszázados szakma kihalását próbálják megelőzni a magyar késesek.

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg szakmabéliek az első Kézműves kések fesztiválját szombaton a Tímárházban. A találkozón huszonhét, nemzetközileg elismert hazai késes mutatta be portékáit a centiméteres pengéjű kis bicskától egészen a több mint félmillió forint értékű vadászkésekig. Papp László és Jeneses József debreceni késkészítők azzal a szándékkal hívták életre a fesztivált, hogy széles körben is népszerűsítsék a több száz éves késmesterséget. Jeneses Józsefet kérdeztük erről.

Veszendőben az utánpótlás

– Az elmúlt több évtizedes tapasztalataink sajnos azt mutatják, kihalófélben van a szakma, hiszen 1979 óta nem tanítják. A mai találkozóval azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok a kézműves kések láttán kedvet kapjanak a késkészítéshez. Háromszázötven évvel ezelőtt Magyarországon egyedülálló kézműves céh működött, mára pedig nincs oktatási lehetőség a késes szakma átadására. Mi szívesen megtennénk ezt, és amennyiben a mai rendezvényünk sikeres lesz, talán arra is lesz lehetőségünk, hogy átörökítsük tudásunkat és ezt a szép hagyományt – fogalmazott.

Orvosi pályát is átívelhet

Jenes Sándor saját készítésű kézműves borotváit sorakoztatta fel a Tímárházban. – Eleinte hobbi gyanánt újítgattam fel régi borotvákat, majd elkészítettem az első új darabokat is. Az orvosi egyetem befejeztével szakpszichiáterként kezdtem el dolgozni. Körülbelül másfél év telt el, míg ráébredtem: annyira megszerettem a késes mesterséget, hogy inkább hátat fordítottam az orvosi karrieremnek, hogy teljes munkaidőben borotvákat készíthessek – válaszolta lapunk kérdésére.

Az első debreceni késparádét népzene és táncbemutatók színesítették.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában