Fontos a rendszeres vizsgálat

2019.05.17. 08:53

Május a vérnyomásmérés hónapja

Hazánkban csaknem 3,5 millió embernek magas a vérnyomása, közülük 1 millióan nem tudnak betegségükről. A felismeréshez kulcsfontosságú a rendszeres vérnyomásmérés – figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere.

Fotó: Pixabay

Évtizedek óta május 17. a hipertónia világnapja, a Nemzetközi Hipertónia Társaság kezdeményezésére pedig néhány éve május a vérnyomásmérés hónapja. Hazánk évek óta aktívan részt vesz a nemzetközi kampányban, mely a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés szükségességére hívja fel a figyelmet. Ez különösen fontos azoknál, akiknél az elmúlt 1 évben nem történt ellenőrzés, hisz csak így állítható fel a betegség diagnózisa és így lehetnek tisztában a betegek az esetleges szövődményekkel.

- A tartósan emelkedett vérnyomás eleinte általában nem okoz panaszt, azonban kifejti károsító hatását, így évek alatt észrevétlenül súlyos szervkárosodások alakulhatnak ki. Ezért is nevezik a hipertóniát „néma gyilkosnak”. Ugyanakkor a betegséget vérnyomásmérésekkel nagyon könnyű diagnosztizálni, de fontos kiemelni, hogy a nyugalmi körülmények között végzett mérések ismétlése szükséges – hangsúlyozza Páll Dénes az unideb.hu-n megjelent cikkben.

A Debreceni Egyetem Regionális Hipertónia Centrumának vezetője arra figyelmeztet, hogy fizikai megterhelésre vagy pszichés stresszhelyzetre egy egészséges embernél is emelkedhetnek az értékek. Az optimális vérnyomásérték 120/80 Hgmm, ha viszont a vérnyomás nyugodt körülmények között mérve, konzekvensen meghaladja a 140/90 Hgmm-t, akkor fel kell keresni a családorvost és további kivizsgálás szükséges.

A professzor szerint fontos, hogy minden családnál vagy közösségben legyen legalább egy felkaros vérnyomásmérő és a lakosság körében váljon rutinná a mérés, valamint az értékek feljegyzése. A szakember szerint bár a hipertóniás betegek 90 százalékának gyógyszerre is szüksége van annak érdekében, hogy 140/90 Hgmm alatt tartsa a vérnyomását, de az életmódterápia is nélkülözhetetlen.

Rendszeres dinamikus testmozgással, az ideális testsúly elérésével, a sófogyasztás csökkentésével, egészséges étrenddel, illetve a dohányzás elhagyásával évekkel, sőt akár évtizedekkel késleltethető a betegség megjelenése, valamint csökkenthető a szövődmények kialakulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában