Nyitok eMűhely

2019.04.30. 19:24

Felnőtteket kalauzolnak a digitális világban

Korszerű felnőttképzőhely nyílt a cívisváros központjában; ingyenesen lehet tanulni.

 • A legkorszerűbb informatikai eszközök, például a 3D-s nyomtató, a VR-szemüveg, az asztali lézervágó, az érintőképernyős kijelző, az új generációs okostelefonok és táblagépek működését ismerhetik meg felnőttek ingyenesen Debrecenben, a Simonffy utca elején kedden átadott, úgynevezett Nyitok eMűhelyben.
 • Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával működő irodában emellett például 20-20 órában angolt, németet, oroszt is lehet tanulni.
 • Vállalkozásokhoz kihelyezett képzéseket is tartanak, egyebek mellett kiskereskedelmi, gépipari, logisztikai, turisztikai, építőipari, irodai, pénzügyi, vállalkozásindítási ismereteket oktatnak.
 • Céljuk, hogy a korszerű ismeretekkel felvértezett felnőtteknek javuljanak az elhelyezkedési esélyei.
 • A Simonffy utcában átadott Nyitok eMűhely munkatársai vállalkozásokhoz kihelyezett képzéseket is tartanak, egyebek mellett kiskereskedelmi, gépipari, logisztikai, turisztikai, építőipari, irodai, pénzügyi, vállalkozásindítási ismereteket oktatnak. Céljuk, hogy a korszerű ismeretekkel felvértezett felnőtteknek javuljanak az elhelyezkedési esélyei.

  Élethosszig tartó tanulás

  – Olyan gyorsan változik körülöttünk a világ, hogy képzés nélkül nem lehet lépést tartani, egész életünkben tanulnunk kell – jelentette ki az átadóünnepségen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Úgy vélte, az eMűhelynek köszönhetően az oktatással kevéssé foglalkozó kis- és középvállalkozásoknál dolgozó felnőtteknek is lehetőségük nyílik olyan új ismeretekre, képességekre szert tenni, amelyek manapság már szinte minden munkahelyen szükségesek. Bejelentette: azt tervezik, hogy az Országos Képzési Jegyzékben található szakmák mindegyikét digitáliskompetencia-követelményekkel fogják bővíteni.

   

  Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: arra szövetkeztek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, hogy a debreceni oktatásban forradalmi változásokat indítanak el. A Nyitok eMűhely jól illeszkedik ebbe.

  Fotó: Molnár Péter

  – A 2015 és 2025 közötti időszakban akár 20 ezer új munkahely is létrejöhet a városban. Eddig ebből több mint 6 ezer valósult meg. Második befektetési hullám is várható. Ezért az idősebbeknek is meg kell adni a munkahelyváltás lehetőségét, amihez az ő képzésükre is szükség van – magyarázta Papp László.

  Az okosabbak boldogabbak

  Babos Tímea kétszeres világbajnok, Grand Slam-győztes magyar teniszezőnő, Nyitok-nagykövet arról beszélt: nagyon fontos, hogy mindenki folyamatosan képezze magát, mert az évtizedekkel korábban szerzett tudás lassan elavul. – Az ember boldogabbá válik attól, ha több mindent tud a világról – vélekedett.

  Fotó: Molnár Péter

  Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke, a Nyitok program projektmenedzsere végül kiemelte, a technológiai váltás kapcsán napjainkban szakmák szűnnek meg és új szakmák születnek. Ehhez a folyamathoz a felnőttképzésnek is alkalmazkodni kell. – Tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy munkához jussanak az emberek, ma már a hatékonyságot kell növelni – tette hozzá.

  OCs

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában