Helyi közélet

2019.04.09. 12:06

360 fokos videó: Álljunk talpra! – Roma táncok mindenkinek

Debrecen - A Nemzetközi Roma Nap alkalmából április 8-án a debreceni Modemben – az érzékenyítés jegyében – Közös címmel tartottak különféle programokat.

Debrecen - A Nemzetközi Roma Nap alkalmából április 8-án a debreceni Modemben – az érzékenyítés jegyében – Közös címmel tartottak különféle programokat.

Ezen a napon a roma népi hagyományok, valamint motívumok álltak a középpontban, a Debreceni Népi Együttes jóvoltából pedig a megjelent óvodás és iskolás csoportok nagyecsedi és rozsályi cigány táncokkal ismerkedhettek meg.

– A romák sokkal virtuózabb dolgokat táncolnak ritmikában, mint a magyarok. Nagyon szépen díszítik a táncaikat, főleg az aprózó motívumokat, a csapásokat, a különböző félfordulókat, beleteszik a mozdulatokba a stílusukat – beszélt a roma táncok különlegességéről Hercz Vilmos, a DNE művészeti vezetője. Szőke Henrietta, Rozsályi Dániel, valamint Puskás László néptáncoktató a gyerekekkel ismertette az alaplépéseket.

Kimeríthetetlen kincsek

A rendezvényen vegyesen vettek részt roma és magyar gyerekek, sőt a pedagógusok is örömmel álltak be a körtáncokba.

– Észrevettünk, hogy a roma gyerekek egy kicsit nehezebben oldódnak fel. Az is szembetűnő, hogy kimagaslóan jobb a ritmusérzékük, egyből moccannak zenére, ahogy használják a karjukat, a kézgesztusaikat, az a vérükben van. Ugyanez a hangszeres tudásukról is elmondható, nem egy olyan ismert cigányprímásról tudunk, akinek abszolút hallása van – mondta el Hercz Vilmos, hozzátéve: a program segítségével a zene és a tánc révén közelebb lehet vinni egymáshoz a gyerekeket, s megmutatni azt, hogy milyen kimeríthetetlen népművészeti kinccsel rendelkeznek a romák.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="4199591"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában