Helyi közélet

2019.03.15. 12:47

Ünnepi műsorral emlékeztek hőseinkre Debrecenben

Debrecen - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget Debrecenben, mely péntek délelőtt a Petőfi szobornál vette kezdetét.

Debrecen - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget Debrecenben, mely péntek délelőtt a Petőfi szobornál vette kezdetét.

– A magyar történelem egyik legkiemelkedőbb jelentőségű, a magyar nemzettudatban mindmáig legnagyobb hatással bíró forradalmát, 1848. március 15-ét, minden magyar ember a hazaszeretet legtisztább érzésével ünnepelheti – jelentette ki Debrecen polgármestere azon az ünnepségen, melyet pénteken az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartottak. Papp László véleménye szerint 1848. március 15-e megalapozta a magyarság elsöprő erejű egységét, amely magával hozta a nemzet öntudatra ébredését, majd az ország függetlenségének kinyilvánítását. – A magyar nemzet ezen legnemesebb küzdelmében, Debrecennek különleges történelmi szerep jutott. Városunk 170 évvel ezelőtt az ország sorsát befolyásoló események helyszíne, hazánk ideiglenes fővárosa volt. Ezt a helyet, ahol most állunk, a Piac utca Nagytemplomtól városházáig terjedő szakaszát 1848 és 1849-ben a szabadság terének nevezték. Így írtak róla hivatalosan a forradalom és szabadságharc újságjaiban, de így mondták a debreceni cívisek maguk között is. Így emlegette e helyet Kossuth Lajos, valamit a forradalmi kormány más jeles személyiségei is – emlékeztetett a Kossuth téren tartott beszédében Papp László. Debrecenben a Kossuth-szobor megkoszorúzását követően, a Déri téren családi programokkal várták az érdeklődőket, de a megye több településén is tartottak ünnepi műsort és megemlékezést.

Fotók: Kiss Annamarie

A hideg és az erős szél sem szegte kedvét a családoknak, hogy ellátogassanak a Petőfi térre, ahol péntek délelőtt kezdetét vette az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség. Bárdosi Ildikó énekes és Molnár Miklós Bandája fellépésére még a nap is kikukucskált a felhők közül, azonban pár perccel később mégis magára húzta fátyoltakaróját és onnan nézte tovább az ünnepséget több száz debreceni társaságában. A Petőfi-szobor megkoszorúzását követően Mercs János és Papp István, a Csokonai Színház művészei léptek színpadra, majd a Debreceni Hajdú Táncegyüttes produkcióját láthatták az érdeklődők.

Tradíciók őrzése

Ünnepi masírozással vonult át a tömeg a Kossuth térre, s ott míg a felnőttek az Ady Endre diákjainak és a Debreceni Népi Együttes táncosainak műsorát nézték, a huszársapkát és pártát viselő gyerekeket sokkal inkább lekötötte a a Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület állatainak simogatása. Az ünnepi műsor után Papp László polgármester beszédében elmondta, Kossuth Lajos 170 évvel ezelőtti bizalmára Debrecen ma is érdemes lenne. Hiszen őrzi tradícióit, keresztény értékeit és ma is komoly szerepet vállal az ország fejlődésében, a Kárpát-medence magyarságának erősítésében.

– Debrecen kiemelkedő jelentősége nemzetünk történelmében elvitathatatlan. De azt akarjuk, hogy hazánk jövőjének építésében betöltött szerepünk is megkaphassa a történelmi jelzőt. Ezért építjük az ország keleti részének legerősebb gazdaságát, és ezzel párhuzamosan legnagyobb oktatási rendszerét. Ezért erősítjük a város kapcsolatrendszerét határon innen és túl, és segítjük az agglomeráció településeit. Célunk, hogy Debrecen vezetésével létrehozzuk az Európai Unió egyik legversenyképesebb régióját – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: A történelmi gyökerekkel bíró egység és összetartás számunkra ma is olyan szilárd alap, amely erőt ad ahhoz, hogy az elveszett forradalmak és szabadságharcok, az elvesztett 20. század után Debrecen kiemelt szerepet vállaljon abban, hogy a magyar a 21. század győztes nemzetei közé tartozzon.

Családi délután

Az ünnepi beszédet és a Kossuth-szobor megkoszorúzását követően sem ért véget az ünneplés, hiszen a Déri téren gyerekprogramokkal várták a családokat, többek között az ORT-IKI Báb-és Utcaszínház tolmácsolásában a „Huszárok és muszkák csatáját” láthatták, illetve a Kolompos együttes koncertjét hallhatták. A napot közös énekléssel és tánccal zárták.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában