Helyi közélet

2019.03.16. 14:18

Sokakat érdekelt a családfakutatás Nádudvaron

Nádudvar - Jelentős és élénk érdeklődés kísérte Maczik Erika lelkes családfakutató estjét.

Nádudvar - Jelentős és élénk érdeklődés kísérte Maczik Erika lelkes családfakutató estjét.

A „Családjaink története, Nádudvar története” című előadására megtelt az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár tanácskozó terme a napokban. Az előadó két és fél évtizedes kutatómunka eredményeit, tanulságait ismertette a közönséggel. Beke Imre polgármester bevezetőjében elárulta, hogy az ő családjának is mély nádudvari gyökerei vannak, lehetnek.

Maczik Erika tősgyökeres nádudvari református ősei mellett eddig már 169 apai ági, Békés megyéből, s a Partiumból is származó őst kutatott fel, s ez a családfa folyamatosan terebélyesedik. Érdekesség, hogy elődei között még egy kutyabőrös nemes is fellelhető. Azt is megtudhattuk, hogy Szabó Magda dédnagyapjának is voltak földjei Nádudvaron, csak éppen elkártyázta azt. Még egy ’48-as szabadsághőst, aki anno hatodikként rohant be a budai várba, 1860-ban is számon tartottak a településen.

– Az emberek általában legfeljebb másod unokatestvéri szinten tartják a kapcsolatot – mondta Erika, ám ő Maczik-ágon már találkozott hatod fokú rokonnal is, sőt már nyolcadik unokatestvérrel is vett fel kapcsolatot.

Az est végén, kvázi meglepetésként a házigazda művelődési központ vezetője Tóthné Budaházi Judit saját családkönyvét mutatta be. Ami szintén egy eklatáns példája annak, hogy hová lehet eljutni a családkutatással: egy ilyen szép, tartalmas családkönyvet lehet hagyományozni az utódokra, ami egyedi és továbbvihető is egyben.

- Marján László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában