Helyi közélet

2019.03.25. 13:32

Lila kamion az országutakon

Hajdú-Bihar - A belsejében a diákok virtuális szemüvegen át beleshetnek egy-egy szakma világába.

Hajdú-Bihar - A belsejében a diákok virtuális szemüvegen át beleshetnek egy-egy szakma világába.

Néhány napon belül érkezik megyénkbe a Szakmavilág hatalmas járgánya, hogy izgalmas, kifejezetten a tizenévesek érdeklődési körére szabott aktivitásokkal támogathassa a diákokat a szakmák megismerésében. Az országos roadshow-t a Magyar Kereskedelmi Iparkamara a területi kamarákkal együttműködve indította útjára a szakképzés népszerűsítésére. A cél, hogy megismertessék a fiatalokkal a széleskörű továbbtanulási lehetőségeket, és azokat a szakmákat, amelyek érdeklődési körükhöz közel állhatnak és tehetségesnek bizonyulhatnak benne. Az őszi sorozathoz képest újdonság, hogy a szülőket is támogatni szeretnék a pályaválasztás kérdéseivel kapcsolatban.

– Idén tavasszal dr. Kenderfi Miklós, egyetemi docens szakmai vezetésével és a területi kamarák pályaválasztási szakembereivel pályaválasztási szülői értekezleteket tartunk majd országszerte. Ezek szemléletformáló szülőértekezletek lesznek; célunk felhívni a figyelmet arra, hogy kellő időben el kell kezdeni foglalkozni a pályaválasztás kérdésével. Fontos, hogy időben feltegyék a kérdést: „Te tudod, hogy a gyereked miben jó? Mert abban lesz sikeres!” – mondta el Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója.

A helyszínen a tanácsadók egy rövid prezentációval ismertetik, hogy miért fontos a pályaorientáció, milyen lehetőséget nyújt a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Ezt követően egy rendhagyó VR aktivitással a résztvevők kipróbálhatják azt a szakmát, amit a legizgalmasabbnak tartanak: beleshetnek egy autószerelő, egy női szabó vagy épp egy fényképész életébe. A virtuális szakmaválasztásra minden résztvevőnek 8 perc áll a rendelkezésére. A résztvevők megpörgethetik a Szakmavilág szerencsekerekét is, és többek között hátizsákot, fülhallgatót vagy pendrive-ot nyerhetnek, a várakozók pedig egyedi kézműves aktivitásokban próbálhatják ki magukat.

A busz március 29-én Hajdúböszörményben, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház melletti téren, április 1-én Püspökladányban, a Városi Sportcsarnok melletti parkolóban, április 3-án pedig Berettyóújfaluban, a Berettyó Kulturális Központ melletti téren parkol le majd.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában