Helyi közélet

2019.03.19. 14:12

Az országot büntették meg

Kaba - Válasz 4 évig nem jött az Uniótól, csak 12 év után a támogatás egy részének kötelező visszafizetése.

Kaba - Válasz 4 évig nem jött az Uniótól, csak 12 év után a támogatás egy részének kötelező visszafizetése.

Az Európai Unió Törvényszékének a napokban meghozott döntése szerint közel 12 millió eurót, azaz mintegy 3,7 milliárd forintot bukott a magyar állam, mert a kabai és a petőházi cukorgyárat nem szerelte le teljes egészében annak idején.

A bezárásukat követően a cukorgyárak szerkezetátalakításhoz európai uniós támogatásra voltak jogosultak. Ez azt jelentette, hogy le kellett szerelni a cukorgyártáshoz kapcsolódó technológiát. A leszerelés megtörtént, viszont az európai uniós bizottság nem találta teljes mértékűnek azt, hiszen a silókat (raktárakat) meghagyta a két gyáregység. A visszafizetés 12 millió eurós összegét a teljes leszereléshez nyújtott támogatás és a részleges leszerelés közötti összeg különbsége adja.

Ha kérik, elbontják

Sikerült elérnünk a valamikori kabai cukorgyár, az Eastern Sugar egyik, neve elhallgatását kérő vezetőjét, aki részletesen elmondta a leszerelés körülményeit.

– Annak idején 2006. decemberére elkészítettük a szerkezetátalakítási tervet, amit 2007. elején a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MVM) elfogadott. Mi feltettük kérdésként, hogy a technológia része-e a siló, hiszen a cukorgyár tud működni anélkül is. Ezt azzal támasztottuk alá, hogy több cukorgyárnak, így például a szerencsinek sincs raktára, mégis üzemelnek. Emiatt mi úgy gondoltuk, a raktárt meg lehetne őrizni. Annál is inkább, mert akkoriban már egy üzem a volt cukorgyár területére szeretett volna települni, neki pedig kellett volna a siló a kukoricatárolásra. Logikus lett volna meghagyni. Amit nem muszáj elbontani, azt ne bontsuk el – vélelmeztük. A kérdésünket, hogy mi legyen a silóval, az a technológia része-e, az MVH továbbküldte az Uniónak. Arról pedig, hogy az Unió nem volt képes 4 évig érdemi választ küldeni, mi nem tehetünk. Közben lezajlott a teljes bontás, a szerkezetátalakítás, amit abban leírtunk, mi mindent megvalósítottunk. A raktár pedig európai uniós válasz híján megmaradt. 2013-ban az Eastern Sugart törölték a cég­adatbázisból, jogutód nélkül megszűnt a cukorgyár.

Informátorunk elmondta azt is, hogy a 3,7 milliárd forintot Magyarország fogja kifizetni, az országot büntették meg. Ez nem jelent a kabaiaknak hátrányt. Hozzáfűzte, hogy ha a kérdés elküldésétől számított 4 éven belül válaszol az Európai Unió, akkor annak megfelelően elbontják vagy meghagyják a raktárat. Az viszont érdekes – tette hozzá –, hogy a 2007-ben elküldött kérdésre 12 év elteltével hoztak döntést.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában