Helyi közélet

2019.03.19. 08:26

360 fokos videó: A munkatábortól a játékszobáig

Ebes - Az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum két igen eltérő hangulatú állandó kiállítását jártuk körbe, így jutottunk el a kényszermunkatábortól egy retró gyerekszobáig.

Ebes - Az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum két igen eltérő hangulatú állandó kiállítását jártuk körbe, így jutottunk el a kényszermunkatábortól egy retró gyerekszobáig.

Elsőként a munkatáborok mindennapjait megelevenítő terembe léptünk be Eignerné Bartusz Andreával, a Széchenyi Ferenc Tájmúzeum vezetőjével.

– Ebes egy fiatal település, 1952-ben jött létre, a múzeum pedig 2004-ben nyitotta meg kapuját amiatt, hogy 1951-től 1953-ig Ebes külterületén a hortobágyi zárt kényszermunkatáborok közül egy itt működött. Az állandó kiállításunk is ehhez kapcsolódik – mondta el a múzeumvezető.

A kiállításon enteriőrformában jelenítik meg azokat a körülményeket, amelyben az egykori kitelepítettek éltek. A terem egyik sarkában egy jellegzetes hajdúszoboszlói vályogtégla alapzatú, 10 négyzetméteres életteret láthatunk, ahol egy 4-6 tagú család töltötte a mindennapjait. Egy kis asztalon hétköznapi használati tárgyakat helyeztek el, ezek között nagyon sok az eredeti, melyeket az egykori kitelepítettek magukkal vittek. Ilyen például a kis csizma, a szánkó, munkakönyvek.

– Egy-egy tábor létszáma 900 és 1200 között lehetett, Ebesen 1061-ről tudunk. Nagyon fontos üzenete van a kiállításnak; arra emlékeztet, hogy ez a borzalom ne történjen meg újra – emelte ki Eignerné Bartusz Andrea.

Hódít a retró

A komor hangulatú kiállítás feloldásaként a múzeum egy retró tárlatot kínál megtekintésre, ahol többek között nyelves kutyapersely, Sokol rádió, Szécsi Pál dedikált képe, porcelán üveghal fogadja a nosztalgiázni vágyókat.

– Ez volt az első retró kiállítás, nem ebben a formában, hiszen amikor megnyitott, egy magángyűjtőnek tárgyai voltak itt, de azokat elvitték innen. Gondolkodtunk, mi az, amit a helyére lehetne tenni, végül egy saját retró kiállítás mellett döntöttünk, hiszen ezek a dolgok minden háztartásban megtalálhatóak valahol, akár a pincében vagy a padláson, rokonoknál.

A terembe belépve elsőként a mozgalmi élethez kapcsolódó blokkal találkozunk, továbbhaladva egy berendezett gyerekszoba rajzolódik ki előttünk a kor tipikus játékaival, majd a felnőtt lét képei is megelevenednek. Egy nappalit is kialakítottak a 60-as évek jellegzetes tárgyaival, láthatunk strandruhát, viharkabátot, csavaros lábú tévét.

– Reneszánszát éli napjainkban a bakelitlemez. Ez egy kis zeneszoba, ahol működőképesek a lemezjátszók is, lehet hallgatni különböző lemezeket: Illést, Neotont, Disco partyt, sőt van itt egy MK23-as magnetofon, ami kazettás magnóként funkcionált. Egyfajta nosztalgia kapcsolódik ezekhez a tárgyakhoz, feltörnek az emlékek, hogyan éltük meg ezeket az évtizedeket – emelte ki a tárlat vonzerejét a múzeumvezető.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="4125904"]

[related-post post_id="4051472"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában