Helyi közélet

2019.02.21. 18:42

Ipari vezérlők a kar laborjában

Debrecen - Irányítástechnikai laboratóriumot adtak át csütörtökön a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében.

Debrecen - Irányítástechnikai laboratóriumot adtak át csütörtökön a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében.

Az Eaton Enterprises Kft. műszeradományának segítségével létrejött oktatóhelyen a villamosmérnök hallgatók felkészülhetnek a legmodernebb ipari vezérlőrendszerek programozására, működtetésére. Abelovszky Tamás, a kft. képviselője azt mondta, a cég számára is fontos lehetőség, hogy hozzájáruljon az oktatás színvonalának további emeléséhez.

– Az új, világszínvonalú laborban a hallgatók szinte ipari körülmények között sajátíthatják el az irányítástechnika gyakorlati tudnivalóit – jelentette ki az Eaton–PLC irányítástechnika laboratórium ünnepélyes átadásakor Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja csütörtökön, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében. – A létesítmény nagyon fontos a villamosmérnökök képzésében, több tárgyat is segíteni fog az alap- és a mesterképzésben is – tette hozzá. Hangsúlyozta: a kar számára rendkívül fontos a régió vállalataival kialakult kapcsolati háló, mely a képzés sikerének egyik kulcsa, s a cégek nem csak profitálnak belőle azzal, hogy alkalmazzák az itt végzett mérnököket, de részt is vállalnak az oktatásban. Azt is elmondta, hogy egy hamarosan induló épületrekonstrukcióval összesen 75 millió forintért szeptemberre a villamosmérnök-képzés minden laboratóriumi alap infrastruktúrája megújul.

A tanterem felújítása, kialakítása, a több tízmillió forint értékű műszer felszerelése hárult a Fizikai Intézetre a PLC-labor létrejöttében. A PLC (Programmable Logic Controller – programozható logikai vezérlő) technológia eszközei a különböző gyártási folyamatokban (pl. autógyártásban) a gyártósorokat vezérlik – hangzott el. A PLC-oktatás másfél évtizedre tekint vissza az intézetben, azt Misák Sándor, a villamosmérnök BSc-képzés szakfelelőse, az Eaton-PLC irányítástechnika labor vezetője honosította meg, aki elmondta: az új laborban tíz oktatótáblát szereltek fel a szükséges eszközökkel, így a hallgatók valóban ipari berendezésekkel találkoznak, s készen állnak majd az irányítástechnika kihívásaira.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában