Helyi közélet

2017.12.31. 08:44

Mit várhatunk 2018-tól a gazdasági szakember és politológusok szerint?

Hajdú-Bihar - A politikában a többség nem akar változást, ám a gazdaságban a bürokrácia is csökkentendő.

Hajdú-Bihar - A politikában a többség nem akar változást, ám a gazdaságban a bürokrácia is csökkentendő.

2018 fontos társadalmi eseménye a választás lesz, de Kiszelly Zoltán politológus szerint nincs kormányváltó hangulat. Az ellenzék gyenge, így alacsonyabb számban mennek el szavazni majd azok, akik változást akarnak. Nincs világos alternatíva, a többség a megkezdett út folytatását akarja.

Hatékony bértámogatás

Fazekas Csaba politológus úgy véli: a kormánypárti szavazók egy része lelkes híve Orbán Viktornak, másik része azonban nem szereti, csupán megváltoztathatatlannak hiszi a rendszert, és nem leváltani akarja, hanem alkalmazkodni hozzá.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke annak is hangot adott, hogy a közszférában is szükség van a hatékony bértámogatásra.

Fazekas Csaba politológus így fogalmazott: – A lakosság jelentős része elfogadta a 2010 után kiépült új politikai rendszert, ez azonban kétarcú: a kormánypárti szavazók egy része lelkes híve Orbán Viktornak, másik része azonban nem szereti, csupán megváltoztathatatlannak hiszi a rendszert, és nem leváltani akarja, hanem alkalmazkodni hozzá.

Javuló életszínvonal

– Kétségtelen, hogy a rendszer beépül a hétköznapjainkba – folytatta Fazekas Csaba –, a politikai viszonyok meghatározzák személyes döntéseinket, emberi kapcsolatainkat, jelen van életünk szinte minden mozzanatánál. A gazdasági válságból kilábaló országban javultak a fizetések és az életszínvonal, így bizonyosak lehetünk abban, hogy a választások a kormányzat részéről jóléti ígéreteket és intézkedéseket (bér- és nyugdíjemeléseket) fognak hozni, s ilyen ígéreteket az ellenzék különböző formációi is megfogalmaznak majd.

A 2018-as év legfontosabb társadalmi eseménye mindenképp a választás lesz, de Kiszelly Zoltán politológus szerint nincs kormányváltó hangulat az országban.

A kormányt támogatják

A választás eredménye azoktól függ, akik elmennek szavazni."

– Én úgy látom, mivel az ellenzék gyenge, alacsonyabb számban mennek el majd azok, akik változást szeretnének. Nincs világos alternatíva, az MSZP támogatottsága 10 százalék, a DK és az LMP-é 5-10 százalék körül mozog. A többség a megkezdett út folytatását akarja: a családtámogatás, a CSOK, a családi adókedvezmények, a kedvező adózási formák, mint amilyen az áfacsökkentett KATA, a Széchenyi program nyújtotta lehetőségeket, hogy csak néhány példát említsek. A migrációs kérdésekben is a jelenlegi kormányt támogatja a többség a közvélemény-kutatók mérései és az általános tapasztalatok szerint. A család-, oktatás- és egészségpolitika mind olyan rendszerek, amelyek csak több cikluson folytatva hozhatnak valódi változást, javulást. Előreláthatólag 2018-ban is maradnak a megkezdett támogatási rendszerek, egyelőre viszont sajnos irreális és felelőtlen ígérgetés és elvárás a bérunió megvalósulása. A kitűzött cél a cseh, észt vagy a lengyel minta elérése lehet.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke elmondta, hogy makro- és mikroszinten egyaránt gazdasági növekedés várható. – Országosan négy százalék körüli gazdasági növekedésre számíthatunk 2018-ban, a bérnövekedés pedig általánosan 8–10 százalékos lesz. A jövő év feladata egyszer­smind a munkaerő hatékony foglalkoztatása, az EU-források maximális felhasználása, a kis- és középvállalkozások további támogatása lesz. Új szemléletre van szükség a munkaerőpiacon, a magyar munkaerő kihasználásának egyik módja a felnőttképzés fejlesztése. Mintegy 200 ezer, jelenleg inaktív személyt kellene bevonni a foglalkoztatásba. A megfelelő szakképesítéssel rendelkezők, fiatalok és idősebbek egyaránt el tudnak helyezkedni Magyarországon is.

A közszférában is szükség van a hatékony bértámogatásra, digitális eszközökkel pedig tovább kell egyszerűsíteni a bürokráciát.

Megújulás is szükséges

Debrecen jól teljesít országos szinten is, de ennek egyelőre sajnos nincs sok hatása a többi településre.

Miklóssy Ferenc szerint jó lenne, ha ez változna a jövőben. A településeknek aktívabb szerepet kell vállalniuk, hogy ki tudják használni a Debrecen nyújtotta lehetőségeket, és szorosabb kapcsolatra, együttműködésre van szükség a megyeszékhellyel. A területfejlesztést intenzívebbé, koordináltabbá kell tenni. Alig van megyeszerte feldolgozóipar, a turizmuson kívül ezeket is fejleszteni szükséges, akár, mondjuk, Hajdúszoboszlón is.

Berettyóújfalunál például van autópálya, de nincs ipar. Intenzív megyei fejlesztésű stratégiára van szükség, a többi térség vállalkozásának is meg kell újulnia.

HBN–Dubóczky Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában