Helyi közélet

2017.12.09. 10:00

Húszéves a debreceni analitikusképzés

Debrecen - A kórtani elemzések nélkül sokkal nehezebb lenne a gyógyítás.

Debrecen - A kórtani elemzések nélkül sokkal nehezebb lenne a gyógyítás.

A természettudományos képzés után a gyakorlatot tekintik hangsúlyosnak – jelentette ki dr. Muszbek László professzor a „20 éves az analitikusképzés” című jubileumi ünnepi ülésen, a Debreceni Egyetem In Vitro Diagnosztikai Tömbben, pénteken.

Az orvosi döntéshozatal 70-80 százalékát a laboratóriumi eredmények befolyásolják, ezért nélkülözhetetlen, hogy kiváló szakembereket képezzenek. A Debreceni Egyetemen ennek érdekében 1995-ben elkezdték szervezni az orvosi diagnosztikai analitikusképzést, s ezt végül 1997-ben el is tudták indítani.

Csapatmunka

Dr. Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta, az orvosképzés egyik legfontosabb feladata megtanítani a leendő doktorokat arra, hogy csapatban kell dolgozniuk a siker érdekében. Hozzátette, ma már egy nagyobb műtét folyamán akár 60 ember együttes munkájára is szükség lehet, amelybe persze az analitikusok is beletartoznak. Kifejtette, annak idején sokan nem értették, miért kell ilyen képzést indítani, viszont mára biztossá vált, hogy nem volt felesleges.

Angol nyelvű képzés is lehet

– A négyéves képzés alatt a hallgatók versenyképes angoltudást is szereznek a szakmai alapok mellett, majd mesterképzésre jelentkezhetnek, később doktori címet is szerezhetnek. Egy teljes rendszert építettünk fel – jegyezte meg dr. Muszbek László.

Hozzátette, a terveik között szerepel, hogy angol nyelven is elindítsák a képzést, ahhoz azonban a jelenlegi nyolc félév helyett hat félévesre kellene átalakítani a tantervet, mivel az a jelenlegi formában nem vonzó a külföldiek számára.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában