Helyi közélet

2017.12.08. 12:27

Az adózásról egyeztettek Debrecenben

Debrecen - A vállalkozásokat és a vállalkozások működését érintő legfontosabb adózással kapcsolatos kérdésekről esett szó a „Vállalkozói Akadémia” programsorozat legújabb, csütörtöki állomásán. A megyei iparkamara épületében a résztvevők a NAV szakembereitől tájékozódhattak a legfrissebb információkról.

Debrecen - A vállalkozásokat és a vállalkozások működését érintő legfontosabb adózással kapcsolatos kérdésekről esett szó a „Vállalkozói Akadémia” programsorozat legújabb, csütörtöki állomásán. A megyei iparkamara épületében a résztvevők a NAV szakembereitől tájékozódhattak a legfrissebb információkról.

Újabb állomásához érkezett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közösen megrendezett „Vállalkozói Akadémia” programsorozat.

A Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában csütörtökön a vállalkozások és a vállalkozások működését érintő legfontosabb 2017. évközi és 2018. évi adózással kapcsolatosan tartottak tájékoztatást a megjelent szakembereknek.

Tervezetet kapnak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szempontjából a legfontosabb változás, hogy megszűnik a munkáltatói elszámolás, ami azt jelenti, hogy már 2017-ről sem kell a munkáltatónak bevallást készítenie. Ebből következően megszűnik a nyilatkoztatás, és ezzel együtt az M29-es nyomtatvány is.

– Az adóhatóság arra törekszik, hogy amennyiben nincs pótlólagos adatuk, akkor a magánszemélyeknek semmi teendője ne legyen az adóbevallással – hívja fel a figyelmet dr. Dencső Istvánné osztályvezető, a NAV Központi Irányítás Észak-alföldi Tájékoztatási Osztályának vezetője.

Fotó: Derencsényi István

– Az adóhivatal minden olyan magánszemély részére készít tervezetet, akiről érkezik adatszolgáltatás. Ebben a tekintetben kibővül a személyi kör, mert 2017-ről már az őstermelők és az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek részére is lesz bevallástervezet. Utóbbiaknak minden esetben jóvá kell hagyniuk azt.

A munkáltatók kaptak az adóhivataltól egy olyan levelet, amelyben azt kértük: 2017-re visszamenőlegesen is tekintsék át, helyesen érkeztek-e az adatok annak érdekében, hogy korrekt számokból álló bevallási tervezet tudjunk kiszámolni – adott tájékoztatást a szakember, s elmondta, az elmúlt évben a bevallási tervezettel kapcsolatos összes teendő rendben lezajlott, emiatt is született meg az a döntés, hogy idén bővül a kör. A tavalyi évben nagyjából 4 millió ember részére készült el a bevallás, melyből csaknem a felének nem volt semmilyen teendője a bevallással.

Az egyéni vállalkozói kör még a kivételek közé tartozik, számukra még nem készíti el az adóhivatal a bevallási tervezetet.

Több módon igényelhető

– Ha valakinek adókedvezmény jár, és az adóhatóság rendelkezésére áll a megfelelő információ, abban az esetben a kedvezmény megjelenik majd az bevallási tervezetben. Azonban felhívnám a figyelmet arra, hogy aki például több magánnyugdíjpénztár tagja, annak nem tudjuk automatikusan elkészíteni, mert ott nyilatkozatra van szükség arról, hogy hova kéri az illető a kedvezmény visszautalását. Az M30-as nyomtatványon majd ellenőrizhető, hogy az adatok megegyeznek-e a tervezett bevalláson szereplőkkel.

Ez igényelhető szöveges üzenetben, interneten, mintalevélben, formanyomtatványon, valamint természetesen személyesen, vagy éppen meghatalmazott útján is meg lehet igényelni – ismertette Dencső Istvánné.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában