Helyi közélet

2017.08.15. 09:24

Sokan beruháznának, ha elnyernék a támogatást

Debrecen - A pályázati döntések kézbesítése előtt még mindig többségben vannak az optimista gazdák.

Debrecen - A pályázati döntések kézbesítése előtt még mindig többségben vannak az optimista gazdák.

A mezőgazdasági vállalkozások döntéshozói továbbra is óvatosan optimisták a gazdálkodási környezet várható alakulását illetően. A takarék agrárhangulati index legutóbbi értéke elmarad az előző negyedévitől, de még mindig azt tükrözi, hogy a döntéshozók között többen vannak azok, akik javulást várnak működési környezetükben.

Hogyan tovább?

A válaszadók több mint háromnegyede tervez, míg 23 százaléka nem tervez beruházást a következő 12 hónapban. Ez a szám továbbra is jól tükrözi azt a tényt, hogy miközben fejlesztéseiket egyre inkább a piaci elvárások alapján tervezik meg, jelentős többségük az elmúlt évek elmaradt fejlesztéseit továbbra is a pályázatok eredményétől teszik függővé. A gazdálkodók többsége technikai fejlesztést, harmada az üzemméret növelését, ötöde pedig a termelés technológiai színvonalának fejlesztését tervezi a következő egy évben, míg 28 százalékuknál változatlan formában halad tovább a gazdálkodás. Összességében a válaszadók 68 százaléka a fejlesztésben, 28 százalékuk a szinten tartásban, 4 százalékuk pedig a visszafejlesztésben gondolkodik.

Mire töreksznek?

A gépesítettség növelése, a technológia fejlesztése mint a beruházások célja jól mutatja, hogy a megkérdezettek legtöbbjénél a humán-erőforrás kiváltására, az annak való kitettség csökkentésére törekednek a jövőben. A beruházásaihoz valamilyen mértékű önerő felhasználását a megkérdezettek közel háromnegyede tervez, viszont a beruházók 42 százaléka támogatásból és valamivel több, mint egynegyedük hitelből kívánja terveit megvalósítani.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában