Helyi közélet

2017.08.14. 07:16

Áram lesz a hulladékból a debreceni szeméttelepen

Debrecen - Az összes kinyerhető metángázt hasznosítják ezentúl a debreceni szeméttelepen. Megkezdte működését a debreceni, Vértesi úti hulladéklerakó telepen keletkező metánt hasznosító második gázmotor.

Debrecen - Az összes kinyerhető metángázt hasznosítják ezentúl a debreceni szeméttelepen. Megkezdte működését a debreceni, Vértesi úti hulladéklerakó telepen keletkező metánt hasznosító második gázmotor.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közleménye szerint a társaság kizárólagos tulajdonában álló Altsolar Kft. csaknem 300 millió forint értékű beruházással oldotta meg a depóniagáz hasznosítását. Az új erőmű évente 15 ezer tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja azt villamos energiává – tették hozzá.

5 ezer égő

A debreceni hulladéklerakó telepet működtető AKSD Városgazdálkodási Kft. kereskedelmi igazgatója, Barna László azt közölte, hogy a létesítménybe 1993 óta évi 140-180 ezer tonna szemét kerül, amelyből a biogázképződés alapját adó szervesanyag-tartalmú hulladék mennyisége egy esztendő alatt körülbelül 80 ezer tonna.

Az első ilyen erőművet 2006-ban helyezték üzembe, melynek teljesítménye 625 kilowattóra. Az e mellé most telepített új erőmű 499 kilowattos. Utóbbi mennyiség 5 ezer darab 100 wattos égő egyidejű ellátását képes biztosítani.

Gázmotort hajtanak

Azt is megtudtuk a szakembertől, hogy az új és a régi erőmű együttesen a gazdaságosan, biztonságosan hasznosítható metángáz teljes egészét felhasználja. A gáz kinyerése a depóniában függőlegesen elhelyezett gázkutakkal történik, ami gyakorlatilag egy perforált műanyag cső kavics szűrőzéssel. A keletkező gázt kompresszor szívja fel és továbbítja a gázmotorhoz, melynek működése megegyezik a normál gázüzemű gépjárművek motorjával (csak sokkal nagyobb). A motor főtengelye közvetlenül egy generátort hajt.

HBN-OCs


A felmelegedés ellen

Az Alteo Nyrt. hazai tulajdonban lévő energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat. 2016-os árbevétele 13,9 milliárd forint volt, nettó eredménye pedig meghaladta a 800 millió forintot. A céget 2010 óta a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzik.

Az új debreceni erőmű építését márciusban jelentették be. A metán kinyerése nemcsak az energiatermelés miatt fontos, hanem azért is, mert ez a gáz fokozza az üvegházhatást, vagyis hozzájárul a globális felmelegedéshez. Az Alteo Nyíregyházán is fenntart egy hasonló, a depóniagázt hasznosító erőművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában