Helyi közélet

2017.08.16. 09:34

Akik „nem állták a sarat”

Debrecen - Újra növekedőben a cégtörlések, 11 ezer 348 cég szűnt meg 2017 második negyedévében.

Debrecen - Újra növekedőben a cégtörlések, 11 ezer 348 cég szűnt meg 2017 második negyedévében.

Egy éves csökkenő trend után az idei év második negyedévében újra növekedésnek indult a cégtörlés számlálója. Ráadásul a megszűnések mögött újra a felszámolások vannak felfutóban, tehát a cégstruktúra fertőzöttsége növekedőben van.

Hullámvasúton

„Egy negyedévre 11 ezer cégtörlés hazai viszonylatban még átlagosnak is tekinthető, ugyanakkor az a tény, hogy a felszámolási arány hosszú ideje tartó csökkenés után újra növekedésbe fordult, már elég komoly negatívumnak értékelhető” – kommentálta a nem éppen pozitív jelenséget Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A 11 ezer cégtörlést ugyanis közel 3 ezer esetben előzte meg felszámolás, ami a megszűnéshez vezető eljárások közül a legproblémásabb. A felszámolások ugyanis többnyire együtt járnak kifizetetlen számlatartozásokkal.

Gyenge lábakon

„Mintegy hat éve jönnek kisebb-nagyobb szigorító intézkedések a cégműködéssel kapcsolatban, és adminisztrációs eszközökkel hatékonyan már nehéz lenne tovább menni, de sajnos a mostani adatsor is azt bizonyítja, hogy a cégek állóképessége még messze van az ideális állapottól” – véli az Opten szakértője. Elmondása szerint az induló felszámolások száma szerencsére alacsonyabb, mint a lezárulóké, ami azt jelzi, hogy a magas megszűnési szám majd csökkenhet a jövőben, de a helyzet azért e tekintetben sem felhőtlen. 2017 második negyedévében 1655 felszámolás indult, ami tíz százalékkal magasabb érték, mint az első negyedévben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában