Helyi közélet

2017.08.03. 10:15

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Hajdúszováton

Hajdúszovát - Több ezer roma is életét vesztette a II. világháborús népirtásban.

Hajdúszovát - Több ezer roma is életét vesztette a II. világháborús népirtásban.

Harmadik alkalommal emlékezett meg a hajdúszováti Roma Nemzetiségi Önkormányzat a roma holokausztról a községben augusztus 2-án. – 1972 óta számos országban emlékeznek meg arról, hogy 1944-ben ezen a napon Auschwitz-Birkenauban több mint háromezer romát gyilkoltak meg. A náci Európában hozzávetőlegesen 500 ezer roma vesztette életét – mondta Hegedűs Istvánné alpolgármester. Hozzátette, a magyarországi áldozatok száma öt és ötvenezer közé tehető, de a hiányos források és nyilvántartások miatt máig vita tárgyát képezi, hogy hány ember halt meg.

A Roma Holokauszt ténye sokáig ismeretlen volt mindenki előtt, végül 1982-ben ismerték el, de a romákat csak az 1990-es évek elején kezdték az áldozatok közé számítani. A rendszerváltásig Magyarországon meg sem emlékezhettek róluk.

Fotó: Derencsényi István

A szerdai megemlékezésen beszédet mondott Nagy István, a Hajdúszováti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – A holokauszt idején még csak nyolc gyilkossági helyszínről tudtak az emberek, ma már huszonháromról. Ezek a hiányosságok részben annak is köszönhetőek, hogy nincsenek olyan történészek, akik mélyrehatóbban foglalkoznának a romák múltjával. A múlt bevallása nélkül azonban nem lehet továbblépni – jelentette ki. Elmondta, nem szabad tűrni a rasszizmust és a megkülönböztetést, mivel ezekkel nem lehet a hazát jobbá tenni, építeni.

Az elnök beszéde után a megemlékezők mécseseket gyújtottak a Roma Nemzetiségi Önkormányzat irodája előtt, majd a II. világháborús emlékműnél koszorúzással folytatódott az ünnepség. Később Kállai Szilvia, Budapest XIX. kerületi Önkormányzat romaügyi referense tartott előadást a roma holokausztról és a roma identitás, illetve kultúra értékéről Magyarországon. A megemlékezés a kisebbségi önkormányzat roma labdarúgó csapata és a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság focicsapata közötti barátságos mérkőzéssel ért véget.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában