Helyi közélet

2017.07.04. 15:08

Ők kaptak díjat Semmelweis-nap alkalmából

Debrecen - Kimagasló szakmai tevékenységükért állami elismeréseket kaptak a Debreceni Egyetem szakemberei. A díjakat a magyar egészségügy napja alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár adta át.

Debrecen - Kimagasló szakmai tevékenységükért állami elismeréseket kaptak a Debreceni Egyetem szakemberei. A díjakat a magyar egészségügy napja alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár adta át.

Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Szegedi Andrea és Lampé Zsolt.

Szegedi Andrea orvosi diplomáját 1989-ben kapta meg a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, azóta a Bőrgyógyászati Klinikán dolgozik. Munkája során több tudományos újítást vezetett be, személyéhez fűződik a bőrgyógyászati allergológia és immunológiai szakrendelő, a biológiai terápiás kezelő, valamint a psoriasis és phlebológiai szakrendelő kialakítása. 2008-tól a Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék tanszékvezetői feladatait is ellátja.

A bőrgyógyászati szakképzésért és továbbképzésért felelős grémium tagja. Kiemelkedő gyógyító, vezetői munkája mellett széleskörű klinikai laboratóriumi kutatómunkát végez. Tudományos tevékenységének fókuszában egyebek mellett a bőrgyógyászati allergológiai és immunológia kórképek patomechanizmusának tanulmányozása, új diagnosztikai és terápiás lehetőségek kifejlesztése, bevezetése áll. Az MTA doktora, 2003-ban habilitált. Aktív szerepet vállal a szakmai közéletben is, több hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

Lampé Zsolt 1987-ben kapott orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd szemészeti szakvizsgát tett. Szakorvosi tevékenysége mellett közigazgatási alap- és szakvizsgát szerzett, nemzetközi egészségügyi finanszírozási kurzusokat végzett. 1999 és 2001 között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója volt.

2007-től a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet orvos-igazgatója, majd 2009-ben elsőszámú vezetője lett. Nagy figyelmet fordított arra, hogy a Kórház gazdaságilag is fejlődjön, vezetése alatt jelentős beruházások voltak. Munkájának köszönhetően egy szakmailag is magas színvonalú, jól működő egészségügyi intézmény jött létre.

Fotó: unideb.hu

2017. július elsejétől a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója. Legfőbb célja a minőségi betegellátás biztosítása, amely növeli a betegek elégedettségét, a dolgozóknak pedig biztos egzisztenciát jelent. Tervei között szerepel az intézményeken belüli, illetve az intézmények közötti párhuzamosságok csökkentése, a járóbeteg-ellátás arányának és az egynapos sebészeti műtétek számának növelése, a térítéses betegellátás fejlesztése.

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjat kapott Káposzta Rita Kinga, a Debreceni egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet tanszékvezető egyetemi docense.

Káposzta Rita 1992-ben szerzett orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd csecsemő- és gyermekgyógyász, klinikai immunológia és allergológia, endokrinológia, reumatológia szakvizsgát, egészségügyi szakmenedzser képesítést szerzett.

2005-ben egyetemi adjunktusi, 2012-ben pedig egyetemi docensi kinevezést kapott. 2015-ben nevezték ki a Gyermek Sürgősségi- Csecsemő- és Gyermekpulmonológiai Nem Önálló Tanszék vezetőjévé. Több mint tíz éve a Gyermekgyógyászati Klinika egészségügyi menedzsereként segíti a mindenkori klinikaigazgató és a klinika tanszékeinek, osztályainak munkáját. Több éve végez aktív oktatói tevékenységet, magyar és angol nyelven. A Debreceni Egyetem Laki Kálmán Doktori Iskola akkreditált témavezetője.

Fotó: unideb.hu

Tudományos, kutatói munkája sokrétű. Érdeklődése a mindennapjait kitöltő klinikai esetekre, ehhez kapcsolódó klinikai kutatásokra irányul, különös tekintettel az autoimmun eredetű és endokrinológiai kórképek társulására. Klinikai immunológiai és allergológiai, valamint endokrin témában hazai és külföldi kongresszusok, szakmai rendezvények rendszeres résztvevője és előadója.

Az egészségügy területén végzett példaértékű szakmai munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Soltész Lászlóné, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház gyermekápolónője és Varga József, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika Nukleáris Medicina egyetemi docense.

- Debreceni Egyetem -


Kiemelkedő szakmai munkájukért egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-nap alkalmából a Kenézy Kórházban. Az intézmény július elsejétől Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház néven működik tovább - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában