Helyi közélet

2017.07.15. 11:35

Lenne rokkanthely a városházánál, csak éppen állandóan foglalt

Debrecen - Olvasónk szemét szúrja, hogy két autós folyamatosan foglalja a speciális parkolókat.

Debrecen - Olvasónk szemét szúrja, hogy két autós folyamatosan foglalja a speciális parkolókat.

Rokkantkártyás autós olvasónk panaszolja: az Új Városháza oldalában, a Vár utca felől kialakított három, mozgássérülteknek fenntartott parkolóból kettő szinte minden nap foglalt a hajnali óráktól késő délutánig. Az esetek túlnyomó többségében – méltatlankodik gyalogosan mankóval közlekedő emberünk – egy fehér és egy bordó színű autó áll ott. A szélvédőn lévő parkolóigazolvány szerint a kocsik üzembentartói rokkantak, Király Gábor viszont azt állítja, a szomszédos Nagypiacon árulnak. Szerinte valószínűleg azért ezeket a helyeket használják, mert kicsit közelebb esnek a piachoz, mint például a Kálvin téri üzletház mögötti megállóhelyek.

Amikor elfogy az áru, a két autó elhagyja a városházi parkolót, de ettől még a hivatali időben gyakorlatilag egyetlen szabad parkolóhely áll a rokkantak rendelkezésére. Akinek nem fáj a lába, annak ez nem számít, de nekem néhány tíz méter is nagy távolság”

– fogalmazott. Ő úgy látja, a probléma megoldható lenne, ha például 1-3 órában maximálnák a három rokkantparkoló használati idejét.

Időkorlátozás?

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályának vezetője erre reflektálva kijelentette: a KRESZ szerint rokkantigazolvánnyal bármennyi ideig szabad parkolni. Azaz még akkor is szabályosan áll nap, mint nap a két jármű az Új Városháza mellett, ha az üzembentartók nem ügyintéznek a hivatalnál. Így fellépni ellenük – mondta – nem lehet.

Fotó: Matey István

A rokkantparkolók használatának esetleges időkorlátozásával kapcsolatban leszögezte: erre vonatkozó rendelkezést a polgármesteri hivatal tudna hozni, Tőzsér Gyula tudomása szerint ilyesmi jelenleg csak Budapesten létezik, de ott is csak néhány helyen. Amennyiben esetleg Debrecenben hasonló döntés születne, a szabály betartatása nem lenne egyszerű.

A fizetősökben is

A debreceni polgármesteri hivatalnál a Napló érdeklődésére közölték: az említett területen (Új Városháza, Nagypiac környéke) összesen négy várakozóhely áll a mozgáskorlátozottak rendelkezésére, a parkolási renden jelenleg nem kívánnak módosítani. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők – a jogszabályokban meghatározott módon – a térítés ellenében igénybe vehető parkolókban is parkolhatnak fizetés nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában