Helyi közélet

2017.07.14. 12:45

Cigaretta, szivar, pipa: ezek a tüdő ellenségei

Debrecen - Minél korábbi a tüdőrák felismerése, annál nagyobb a túlélés esélye.

Debrecen - Minél korábbi a tüdőrák felismerése, annál nagyobb a túlélés esélye.

Száz évvel ezelőtt még meg sem említették, mára már a halálozási okok második helyére került a tüdőrák. Professzor dr. Szilasi Mária, a Debreceni Tüdőgyógyászati Klinika intézetvezetője előadásában a korai felfedezés jelentőségét hangsúlyozta a közelmúltban. Ugyanis korai stádiumában még nem okoz panaszt a tüdőrák, amikor pedig már panaszokat okoz, rendszerint nem műthető az előrehaladott állapot miatt. A teljes gyógyulást a korai műtét jelentheti.

A professzornő kifejtette, különösen ajánlott az orvos felkeresése a következő tünetek észlelésekor: köhögés, nehézlégzés, rekedtség, láz, fogyás. Egy nehezen gyógyítható betegségről van szó, amelynek egyik legjellemzőbb rizikófaktora a dohányzás, ami pedig jelentős szerepet játszik abban, hogy évente ötezer új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak. Egyre több kezelési lehetőség van, de a betegek legnagyobb része túl későn kerül orvoshoz. A huszonöt éven át tartó dohányzási szenvedély huszonöt százalékkal rövidítheti meg az emberek életét.

A társadalmi felhívások ellenére a magyar lakosság közel harmada dohányzik. Az okok között a pótcselekvés, a megszokás, a fiataloknál a társaságbeli vagányság szerepel. Az előadó rámutatott arra is, hogy az évek során sokat fejlődött a kezelés gyakorlata. Húsz éve még a sejtpusztító mechanizmusok: a kemoterápia, a sugárkezelés, a műtéti beavatkozás álltak az első helyen, amelyeket fokozatosan kiegészítettek a célzott kezelésekkel. Mára a terápiák kombinációi kerültek előtérbe, és az előrehaladott tüdőrák gyógyítása során új lehetőség az immunterápia is. Az egyetemi tanár a társadalmi intézkedések mellett az egyéni felelősségére is felhívta a figyelmet. Kizárólag az orvosok erőfeszítései kevesek, ehhez szükség van az egyén aktív szerepvállalására is.

HBN–Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában