Helyi közélet

2017.07.07. 14:28

Bűnszervezetben valósult meg a több száz milliós csalás: öt év fegyház Kisbandinak

Debrecen - Nemzetközi cégek árufuvarjait eltérítve, azokat saját raktáraikba irányítva okozott 350 millió forintot meghaladó kárt Lakatos András és bűnszervezete. Ezért a Debreceni Törvényszék pénteki elsőfokú ítéletével a Kisbandiként is emlegetett férfit 5 év, öt társát 3-5 év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta.

Debrecen - Nemzetközi cégek árufuvarjait eltérítve, azokat saját raktáraikba irányítva okozott 350 millió forintot meghaladó kárt Lakatos András és bűnszervezete. Ezért a Debreceni Törvényszék pénteki elsőfokú ítéletével a Kisbandiként is emlegetett férfit 5 év, öt társát 3-5 év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta.

A bűnelkövetők a fuvarozók által használt számítógépes rendszerek gyenge pontjait kihasználva úgy szerződtek különböző áruszállításokra, hogy a munkát jóhiszemű alvállalkozóknak adták ki, majd a felpakolást követően az eredeti célállomást megváltoztatva, a szállítmányt egy nekik tetsző helyre irányítva jutottak hozzá sokmilliós értékekhez. Kisbandi neve Portik Tamás, Seres Zoltán, de az olajozás révén szintén ismerős lehet.

Fotó: Matey István

2011 őszétől a következő augusztusig a bűnszervezet Debrecenben működött.

Az „eltűnt” szállítmányok sorsa

Mind a hat vádlottnak megvolt a szerepe és a pozíciója abban a jól konstruált csalássorozatban, amely felderítése alapvetően három vádlott, köztük Lakatos András, alias Kisbandi feltáró jellegű beismerő vallomásának köszönhető, ezek nélkül a nyomozó hatóságok nehezen jutottak volna egyről a kettőre. A tettesek húsznál több esetben, összesen 355 millió forint értékben károsítottak meg nemzetközi cégeket áruszállítmányok rafinált eltérítésével. A lényeg: Lakatosék fuvarszervező cégek szállítmányaira szereztek megbízásokat fővállalkozóként, majd azokat továbbították jóhiszemű, a szállítások elvégzésére is képes alvállalkozóknak. A megrendelőknek megadták az alvállalkozó járművének rendszámát, ő pedig felrakodta az árut. A szállítmány úgy került a csalókhoz, hogy a vonatkozó okmányon eleve meghamisították a lerakás helyszínét vagy valamelyik vádlott a felrakás helyén a fővállalkozó cég nevében rászedte a sofőrt. És arra is volt példa, hogy az alvállalkozót menet közben „tájékoztatták” a lerakodást érintő változásról. A bűnszervezet tagjai álnéven a megbízott képviselőjének, vagy a sofőrnek mondták magukat, és a megrendelőknek telefonon hamis információkat adtak a szállítmányok aktuális helyzetéről, pozíciójáról. Így került például 22 tonna márkás csokoládé (24 millió forint értékben) vagy éppen 14,5 ezer eurónyi súrolószer a budapesti raktárukba, miközben előbbit Belgiumból Ausztriába, a másikat Nyírbátorból Bécsbe kellett volna szállítani. De veszett nyoma fagyasztott kukoricának, ecetes asztali tormának, gyógyszernek, kozmetikai terméknek, CNC élhajlító berendezéseknek és sok-sok egyébnek is. A vádhoz kötődő bűncselekményeket 2011 októbere és 2012 augusztusa között követték el, a csoport ekkor Debrecenben tevékenykedett.

Fotó: Matey István

Nem klasszikus csalás

Balláné Szentpáli Edit tanácselnök az ítélet indoklásában a védők által kifogásolt bűnszervezeti minősítéssel kapcsolatban kiemelte: tény, hogy nem erőszakszervezet volt, de egyértelműen bűnszervezetről kell beszélni, hiszen a csapat minden tagjának megvolt a maga szerepe, feladata. A csalást nem klasszikus formában követték el, hiszen nem volt személyes találkozó, vagy kézfogás a sértettekkel, az áruk tulajdonosait az informatikai rendszer segítségével ejtették tévedésbe.

A 3-5 év közötti fegyházbüntetéssel sújtott vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra az elsőfokú ítélet szerint, amelyet a védők többsége a bűnszervezeti minősítést támadva, illetve enyhítés érdekében megfellebbezett. Lakatos ügyvédje és az ügyész három nap gondolkodási időt kért.


Miatta kezdődtek a robbantások?

A csalás hatodrendű vádlottja, Lakatos András neve 2000 óta ismerős lehet a bűnügyi hírek követőinek. Kisbandit akkoriban említették az első cikkek, miszerint 1996-ban Daciákat ígérve, arra előleget felvéve károsítottak meg több száz romániai állampolgárt. Lakatos még abban az évben megszökött a csalás miatt ellene indult büntetőeljárás elől, az ő verziójában orosz maffiózók elől menekült, akik becsapták egy 1 millió dolláros drágakő biznisszel összefüggésben. Kisbandi éveken át élt az egyesült államokbeli Miamiban, míg Budapesten azt beszélték, hogy alvilági pénzekkel (3 milliárd forinttal) pattant meg, s ezen összeg eltűnése vezetett a fővárosi robbantásos merényletekhez. Azóta sem bizonyított, hogy ebből mennyi az igaz, pedig 2000-ben elfogták és hazakerült. Egyesek szerint sosem volt különösebb befolyása a szervezett bűnözésben, és nem is landoltak nála maffiapénzek, jelentőségét a sajtó és ő maga nagyította fel. Mások azt mondják, a Lakatos körüli híreszteléseket egyes alvilági játékokat űző érdekcsoportok ügyesen, a saját aktuális céljaiknak megfelelően használták fel.

A most taglalt fuvarozási csalásban Kisbandi felelősségre vonását nehezítette, hogy idő közben ismét az amerikai kontinens felé vette az irányt, végül 2015 tavaszán, Brazíliából hozták haza. Azóta olyan nyilatkozatokat is adott (idén a Pesti Srácoknak), miszerint az 1999-ben kivégzett, keresztapaként emlegetett Seres Zoltán Portik Tamás halállistájának első helyén állt, illetve részletesen beszélt a kilencvenes évekbeli magyar alvilágról. Hogy aztán mennyi az igazság az általa elmondottakból, az más lapra tartozik.


A pesti éjszaka egykori „Kisbandiját” és társait csalással vádolja a debreceni ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában