Helyi közélet

2017.07.29. 08:44

A „bulinegyed” árnyoldala

Debrecen - Sok belvárosi lakosnak nem tetszik, ami hétvégenként a teraszok környékén folyik.

Debrecen - Sok belvárosi lakosnak nem tetszik, ami hétvégenként a teraszok környékén folyik.

A jó idő beköszöntével – elsősorban hétvégéken, Budapest VII. kerületéhez hasonlóan – a Hal közben lakók gyakran találkozhatnak a hajnalig tartó ordítozásokkal, a közterületeken szeszes italt fogyasztó, részeg, vizelő fiatalokkal és az utánuk maradó szeméttel – panaszolta a Napló Agora internetes fórumán Suták Miklós. Olvasónk arra panaszkodott, hogy a közterületen italozókkal szemben nem lépnek fel a ritkán előkerülő közterületesek sem, így szabad teret adnak a garázdaságnak is.

Közteresek éjszaka?

Egy másik fórumozó, Koczka Ferenc erre azzal a kérdéssel reagált, hogy „látott már éjjel járőröző, kigyúrt közterületeseket, akik tudnak és mernek intézkedni egy dajdajozó, rongáló, falfirkáló, kötekedő részeg társasággal szemben? Ugye, nem. Persze, hogy nem, mert az ő munkaidejük 8-től 16-ig tart, és a tilosban, vagy a fél kerékkel egy kiszáradt fűcsomón parkoló autósok megbüntetésére vannak »kihegyezve«” – fogalmazott.

Anyagi érdek és jó viszony?

Varga Imre szerint ellentmondásos az utcai szórakoztatás. Egyrészt a kereskedelem plázákba és városszéli bevásárlóközpontokba való átmenekülése miatt ez a kiürülő belvárosokba akar új életet hozni, ami önmagában dicséretes. Másrészt viszont állandó konfliktusforrássá válik az ottani lakossággal és minden jóérzésű emberrel. Úgy vélte, hogy sajnos ezen teraszok, szórakozóhelyek törzsközönségének, vagy egy részének olyanok, amilyenek a szórakozási- és italfogyasztási szokásai. Talán az önkormányzat és a Cívisház is a sarkukra állhatnának, csak hát a helyi adóbevételek féltése, no meg az üzemeltetőkkel való jó viszony megtartása miatt nem nagyon mernek – írta a fórumozó.

Hangos kisebbség a felelős?

Nem sírom vissza a ’60-as, ’70-es, ’80-as éveket, amikor a rend szigorú őre – sokszor önkényesen – már egy hosszabb haj miatt, vagy csak azért, mert farmer volt az illetőn, már be is vitte – indította a válaszát Koczka Ferenc. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szórakozni vágyók túlnyomó többsége normális és úgy is szeretne szórakozni. De van egy magát kontrollálni nem tudó kisebbség, akik miatt sem szórakozni, sem pihenni nem lehet az említett területeken emberi módon.

Szerinte ezeket az embereket kellene rendszeresen, hétről hétre kiemelni a tömegből, és 48 órára elzárni, majd gyorsított eljárásban ráverni egy öt számjegyű büntetést. Biztos vagyok benne, hogy a sokadik alkalommal már meggondolná egy-egy ilyen alak, hogy meddig megy el, érdemes-e bunkónak lennie – írta Koczka Ferenc.

Hozzátette: igen ám, de ki emeli ki őket? „Vannak rendőreink, közterület-felügyelőink, polgárőreink. Nosza. Nem csak a DKV ellenőr munkáját kellene segíteni, hanem itt is rendet tenni. Az előző is fontos, nem mondom, de vajon mi zavarja jobban a város lakosságát, ki okoz több kárt? Egy bliccelő tizenéves, vagy egy hordába verődő, törő-zúzó, zajongó, mindenhová odapiszkító részeg banda?” – kérdezte.

Az egész belvárosban?

Jónás Imre azt fejtegette, hogy ez nemcsak a Hal-köz jelensége, hanem az egész belvárosé. Ugyanez van a Petőfi téren. Minden reggelre odapiszkolnak, éjszaka pedig lányfuttatás, drogoznak, randalíroznak. Valóban – folytatja –, az lenne az igazi fék, ha ezeket az embereket – ahogy Koczka Ferenc írja –, bevinnék (a detoxba) és kifizettetnék a költségeket a büntetés mellett. Nincs éjszaka folyamatos rendőri jelenlét a fokozottan fertőzött helyeken – állította Jónás Imre az Agorán tett hozzászólásában.

(Ha „posztos” éjszakai rendőri szolgálatról nem is tudunk, a tapasztalat az, hogy baj esetén a rendőrjárőr gyorsan a helyszínre érkezik – a szerkesztő megjegyzése.)

HBN


[related-post post_id="3564394"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában