Helyi közélet

2017.06.27. 14:47

Science on Stage - Rekordszámú résztvevőt várnak a debreceni fesztiválra

Debrecen - Új módszertani elemeket leshetnek el egymástól az európai tanárok.

Debrecen - Új módszertani elemeket leshetnek el egymástól az európai tanárok.

Idén három új ország, Izland, Norvégia és Ukrajna csatlakozott a Science on Stage elnevezésű természettudományos oktatási fesztivál résztvevőihez – jelentette ki Fülöp Zsolt, az esemény főszervezője a Kölcsey Központban kedden. – Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy verseny, annak ellenére sem, hogy egy válogatót tartottak tavaly a tanárok számára. Erre azért van szükség, mivel egy országból csak korlátozott számú résztvevő jöhet. Két éve hazánkat tíz tanár képviselte Londonban, idén rendezőként 70 oktatónk lehet jelen, ebből öten debreceniek – részletezte a főszervező.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta, a cívisváros ezen a nyáron a tudomány és a kultúra fővárosa lesz, ugyanis sok színvonalas programot rendeztek és rendeznek. Hozzátette, mostanában nagy az érdeklődés a természettudományok iránt, így nem volt kérdés, hogy a város is támogatja az eseményt, hiszen iskolavárosként ez szinte kötelességük. – 2025-re szeretnénk az itt tanuló diákok számát 30 százalékkal növelni, amihez elengedhetetlenek a jó tanárok. Ez a fesztivál remek alkalom arra, hogy a tanárok egymástól tanuljanak, és új technikákat sajátítsanak el. Emellett a rendezvény arra is jó, hogy a külföldiek megismerhessék a városunkat, és jó hírünket vigyék a saját országukba – jelentette ki az alpolgármester.

A tanár kulcsfontosságú

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese kifejtette: nem elég a szakembereket kiképezni, a gyerekek érdeklődését is fel kell kelteni. Elmondta, a természettudományokat a gyerekek nagy része nem azért szereti meg, mert szép a tankönyv, hanem azért, mert jó a tanár. Így az egyetem mindig is arra fordított nagy figyelmet, hogy olyan pedagógusokat képezzenek, akik felkeltik a gyerekek figyelmét.

Programozni is lehet

- A rendezvény ugyan zártkörű, de azt gondoljuk, hogy egy ilyen fesztivált meg kell mutatnunk lakosságnak. Ezért szombaton minden érdeklődő bepillanthat majd a technológia világába a Baltazár Dezső téren. Megismerhetik a virtuális valóságot, de akár robotot is programozhatnak az érdeklődők – mondta Barabás Botond, az NI Hungary Kft. fejlesztési programjának vezetője. Hozzátette, hogy a cég számára már az is pozitívum, ha néhány gyerek csak emiatt választja a tudományos pályát.

HBN–BR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában