Helyi közélet

2017.06.15. 08:40

Londiner János vitéz és bárénekes Iluska érkezik a szabadtéri színpadra

Debrecen - A János vitéz átirata és a PG Csoport zenéi nyomán született Ezüstbojtár című zenés játékot mutatják be a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon június 22-én, csütörtökön. Az alkotók bőszen próbálnak, már csak azért kell szurkolnunk, hogy „tüzesen süssön le a nyári nap sugára”.

Debrecen - A János vitéz átirata és a PG Csoport zenéi nyomán született Ezüstbojtár című zenés játékot mutatják be a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon június 22-én, csütörtökön. Az alkotók bőszen próbálnak, már csak azért kell szurkolnunk, hogy „tüzesen süssön le a nyári nap sugára”.

Jancsi ugyan vitézül helytáll az élet próbáiban, de foglalkozását tekintve londiner Londonban, „szívének gyöngyháza, lelke Iluskája” pedig a „fris patak” helyett a mosogatótál fölött hajlong, esténként pedig énekel a bárban, így találkoznak a modern kori mesében, amelyet Petőfi Sándor története alapján írt Jantyik Zsolt. Az Artisjus- és eMeRTon-díjas szövegíró-zeneszerző, a kultikus debreceni zenekarával, a PG Csoporttal dalokat alkotott az Ezüstbojtár című kötethez, amellyel tavaly koncerteztek is Esztergomban. Ezekre épül az a kortárs zenés játék, amelyet június 22-én mutatnak be a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon Fekete Péter rendezésében, s Gemza Péter, illetve Szomjas György művészeti tanácsai mentén színre állítva.

Az ősbemutató kapcsán szerdán tartott tájékoztatón elhangzott: a szabadtéri színpadi minőség előírása, hogy évente egy saját produkcióval rukkoljon elő a szervezet. A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ezt kétszeresen teljesíti: tavaly a Kőműves Kelemen című, a Csokonai Színházzal közös munkával, illetve a Debreceni Népi Együttes Tizenhárom almafa táncjátékával, idén pedig utóbbi folytatásával, a Széki históriákkal és az Ezüstbojtárral. A tervek szerint, ahogyan a tizenkét kőművesé, úgy Kukoricza János története is a kőszínház repertoárját színesíti majd az új évadban. A főszerepet Mészáros Ibolya, a teátrumban első szerződött évadát záró színész játssza. Mint mondta, megtisztelő és izgalmas a feladat, inspiráló a zenekarral dolgozni. „Tanulom még, hogyan kell jelen lennem ebben a darabban, mert itt színészi karakterformáláson túl a zenekar szerves tagjává kell válnom. E kettő váltogatását s a határok elsimítását még gyakorlom.”

Az Ezüstbojtár című kortárs magyar zenés játékról tartottak sajtótájékoztatót | Fotó: Matey István

Kiderült, a műben van bankkártya, repülőgép, Facebook, bizonyos elemeiben azonban tükrözi, hogy 170 év elteltével nem változott semmi.

– Akkor mi dolgunk a darabbal? Minden korban az a fontos, hogy az ember milyen értékek mellett kötelezi el magát, s az milyen következményekkel jár – fogalmazott a szerző. Aki így ajánlotta a zenés játékot: „Ez csak egy mese, de el lehet merülni benne, lehet gondolkodni, nosztalgiázni, felidézni az első szerelmet.”

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában