Helyi közélet

2017.06.06. 12:20

Legeltetheti (a szemét)

<em>Birka helyett legfeljebb a szemüket legeltethetik a Hortobágyi Nemzeti Park legelőin azok az állattartó gazdák, akik három éve alaposan pofára estek az állami legelőbérleti pályázatokon.</em> Petneházi Attila írása.

Birka helyett legfeljebb a szemüket legeltethetik a Hortobágyi Nemzeti Park legelőin azok az állattartó gazdák, akik három éve alaposan pofára estek az állami legelőbérleti pályázatokon. Petneházi Attila írása.

Nem csoda, hogy eddig gyakorlatilag az összes perből az államot képviselő alperes került ki győztesen, hiszen hol van az megírva, hogy ha egy területnek lejár a bérleti szerződése, akkor automatikusan az előző bérlőre száll át a további legeltetés joga. Egyfelől tehát a pórul járt állattartók akár bele is nyugodhatnának a megváltoztathatatlanba, csak hát az a fránya igazságérzet a végletekig képes munkálni a botjára támaszkodó juhászemberben. Miközben a tekintetét járatja a mind kevesebb állatot számláló nyáján, egyfolytában azon rágódik, hogyan vihették be őt, az öreget ilyen csúnyán az erdőbe ezek a messziről jött nyakkendős ficsúrok?! Mert azért az még sincsen rendjén (legalábbis ő másféle neveltetést kapott), hogy az egyiknek csak birkája van, a másiknak meg pusztán legelője. Hacsak nem a földalapú támogatás lenyúlásáról szól ez az egész kis magyar abszurd; tudják?! Rossz az, aki rosszra gondol…


Három éve már annak, hogy a hortobágyi legelőpályázaton hoppon maradt állattartó gazdák részben vagy egészben elveszítették az állami bérleményeiket (meg a pereket is), és a több száz állatot számláló nyájaikkal a pusztában magukra maradtak. A bihari juhászok szerint a „nyakkendős csókost” csak a föld után járó támogatás érdekli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában